Elbilar, Hållbarhet

Förläng semestern – elbila runt i Sommarsverige

Publicerad: 2020-08-06 kl. 09:49

elbil-sommar-semester

Under en semester olik alla andra har många tvingats ställa in utlandsresorna. Då kan det passa utmärkt med en sensommar fylld av utflykter på Sveriges vägar. Så gör du för att få ut maximalt av din elbil.

Vanligtvis är det många som väljer buss och tåg för att ta sig runt i Sommarsverige. I år är läget helt annorlunda. Ur smittspridningssynpunkt är bilsemester ett säkrare alternativ. Varför inte ta tillfället i akt och testa att semestra med elbil under sensommarens stekheta veckor, när de flesta är tillbaka på jobbet?

– Ja, jag tror att vi kommer undvika buss- och tågresor ett tag till. Vill man ha ett individuellt resande, då är den hyrda elbilen ett väldigt bra alternativ. Min känsla är att vi kommer ändra vårt resande och utforska vår närhet lite mer, svenska resmål med allt vad det innebär, säger Cathrin Idén, presskontakt hos Europcar, till Aftonbladet.

Många av de största biluthyrningsföretagen erbjuder elbilar. Nu kanske du tänker att en bilsemester med elbil mest blir ett omständligt planeringsarbete. Må hända att läget var sådant för några år sedan, men i dag har Sverige en väl utbyggd laddinfrastruktur.

Var kan jag ladda elbilen?

Om du ändå vill stilla sinnet, och märka ut de lämpliga stoppen längs vägen, finns det flera appar och hemsidor som listar alla laddstationer i hela landet. Två exempel är sajten Uppladdning.nu och appen Chargemap. Du kan också filtrera efter vilka ladduttag som finns tillgängliga vid varje station. Se till att ha koll på de som fungerar till just din bil genom att läsa i manualen, eller fråga vid uthyrningen om det är första gången. Det finns även aktörer som har egna appar för sina nätverk av laddstolpar. Till exempel Vattenfall med sitt väl utbyggda Incharge-nätverk.

Många stationer, men långtifrån alla, erbjuder snabbladdning. Då toppar du upp batteriet på omkring 30 minuter. På laddstationer utan den här funktionen blir du kvar en längre tid. Är det långt till nästa snabbladdare är det lika bra att planera in ett längre lunchstopp eller besök vid någon sevärdhet och ladda bilen under tiden.

Vad kostar det att ladda?

Att ladda vid en offentlig station kostar mellan 1,50 och 3 kronor per kWh, enligt sajten Allt om Elbil. Totalkostnaden för att ladda elbilen beror alltså på batteriets kapacitet. Till exempel har en Tesla Model 3 en kapacitet på minst 50 kWh. Att ladda den bilen till max kan således kosta mellan 75 och 150 kronor.

Offentliga laddstationer kan kräva ett registrerat tankkort eller en app för att betala. Se till att undersöka vilket möjligheter som erbjuds innan du drar iväg. Laddning via vanligt vägguttag är betydligt billigare, men också mycket långsammare. För den som har en elbil med god räckvidd kan det fungera att enbart ladda via vanliga vägguttag vid övernattning. Då slipper man längre avbrott under resdagarna.

Vilka resor ska jag börja med?

Det finns självklart en uppsjö av hemestervänliga tripper att ta, men vi på redaktionen har valt ut tre speciellt bra rutter – en i norr, en i väster och en på Gotland.
norrland

västkustengotland

Ta det försiktigt på vägarna!

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!