Elbilar, Hållbarhet och socialt engagemang, Solceller

Ladda din elbil med egna solpaneler

Publicerad: 2020-08-18 Uppdaterad: 2023-10-10 kl. 08:34

elbil-solpaneler

Solpaneler känns som ett naturligt komplement till den mer miljövänliga elbilen – men kan man ladda med sin egen el? Vi listar några saker att tänka på.

När allt fler elbilsmodeller äntrar marknaden är det nog många som kommer snegla åt deras håll vid nästa bilköp. Likaså har allt fler fått upp ögonen för möjligheten att producera egen el med solpaneler. Att föra samman dessa två energirevolutioner känns som ett naturligt steg.

Det finns några saker att tänka på för den som vill ta det steget. Solpaneler kan mycket väl ladda upp batteriet på en elbil. Hur många paneler som krävs beror på flera faktorer, skriver sajten Energysage. Dels hur mycket energi elbilen väntas använda per dag, dels den förväntade energiproduktionen per panel.

För att räkna ut hur mycket energi din elbil kommer att använda tar du bilens energiförbrukning per mil och multiplicerar med hur mycket du räknar med att köra varje dag. Resultatet kan du använda som vägledning när du planerar din solpanelsinvestering.

Lagra och ladda med ett batteri

Det går bra att ladda en elbil via ett vanligt vägguttag, men det tar längre tid än vid en dedikerad laddstation och förutsätter att du har rätt laddkontakt. Vill du vara säker på att ha rätt laddkontakt för din elbilsmodell och att batteriet hinner fyllas upp innan det är dags för nästa tripp erbjuder många aktörer laddboxlösningar för hemmet.

De flesta som äger en elbil laddar över natten så att bilen har ett fullt batteri på morgonen när de ska iväg till jobbet. Eftersom solen inte är uppe krävs förutom solpaneler även ett batteri som kan lagra din egenproducerade energi. 

Att designa och installera ett komplett system med solpaneler, ett batteri som lagrar energin och en laddbox kan kännas som en övermäktig uppgift. Men det behöver inte vara krångligt. Se till att ta hjälp av en expert för att räkna på ditt energibehov, och en solpanelsinstallatör som kan se till att monteringen går rätt till. Ett självförsörjande energisystem är en framtid som inte längre känns avlägsen.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!