Elbilar, Hållbarhet och socialt engagemang

Elbilarna som utmanar Tesla om tronen

Publicerad: 2020-08-26 Uppdaterad: 2020-08-28 kl. 09:21

tesla-renault-elbilar

Ingen har väl undgått Teslas segertåg på bilmarknaden. Men nu börjar de traditionella märkena komma ikapp. Här är elbilsmodellerna som ska utmana Elon Musks bolag.

Sedan Tesla äntrade marknaden har man dominerat. På senare år har allt fler tillverkare kommit ut med elbilsmodeller – och de knaprar in allt mer på Tesla. Det kan tyckas oväntat, men det är faktiskt inte någon av Teslas modeller som är den vanligaste elbilen i Sverige.

Den vanligaste elbilen är faktiskt Renault Zoe. Det drygt 6400 bilar av den modellen på Sveriges vägar, enligt siffror från sajten Elbilsstatistik. Tvåa är Teslas “budgetbil” Model 3 med drygt 5800, och på pallen hamnar även Tesla Model S med över 5200 bilar.

Däremot är det en helt annan bilmodell som säljer bäst just nu, nämligen Kia E-niro. Tvåa på listan är redan nämnda Renault Zoe. Andra modeller som går starkt framåt är Audi E-tron, Volkswagen E-golf och Hyundai Kona. Med andra ord är det flera av de traditionella märkena som börjar få del av elbilskakan i Sverige. Det är en kaka som i dagsläget består av drygt 39 000 bilar.

Så tycker ägarna om sina bilar

Du kanske känner att det är lite riskabelt med ett “oprövat” kort som en nyare elbilsmodell innebär. Men enligt en sammanställning i Mest Motor tycker de allra flesta som investerat i en ny elbil att köpet var lyckat.

Högst upp på nöjdhetslistan tronar återigen Renault Zoe, där 98 procent av de tillfrågade köparna uppger att de är så nöjda att de skulle göra om köpet. Motsvarande siffra för Tesla Model S är 96 procent, samtidigt som köparna här anger att de är långt mer varumärkestrogna.

Även Nissan Leaf-köparna är väldigt nöjda, där mer än 9 av 10 skulle göra om sitt bilköp. Däremot är Nissan-ägarna mindre varumärkestrogna jämfört med Tesla – nästan 40 procent kan tänka sig en elbil från en annan tillverkare. Det kanske är mindre goda nyheter för Nissan, men ett gott tecken för en mognande elbilsmarknad som är en av nycklarna i arbetet mot ett fossilfritt Sverige.

(Foto: Martin Katler/Andrik Langfield/Unsplash)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!