I framtiden kan det bli obligatoriskt med solceller på vissa byggnader. Men redan nu byggs solkraften ut av både mindre företag och bostadsrättsföreningar.
– Det är egentligen bara en tidsfråga innan en installation har återbetalat sig med dagens elprisutveckling, säger solcellsexperten Jörgen Eriksson på Vattenfall.
Förutom att göra en insats för klimat och miljö finns pengar att tjäna. Detta gäller givetvis även för bostadsrättsföreningar och företag.
Jörgen Eriksson är säljingenjör på Vattenfall och har jobbat länge med att hjälpa bostadsrättsföreningar och företag att installera solceller.
– Mest nöjda är kunderna med att de har minskat sina kostnader och att de får lägre energiräkningar. En bostadsrättsförening ökar även värdet på sin fastighet genom att installera solceller för att man sänker sina driftkostnader och får ett lägre driftnetto. Med ett lågt driftnetto slipper man kanske att höja avgifterna. Detta gör fastigheten mer attraktiv för nya boende och medlemmar, säger han.
Hur kan en solcellsanläggning för ett företag eller bostadsrättsförening bli lönsam?
– Den el som du producerar själv med dina solceller går ju rakt in i din egen verksamhet. Ett företag har lätt att få lönsamhet i en solcellsanläggning eftersom företag ofta har sin verksamhet igång på dagtid när solen skiner. Då går den solel som produceras rakt in i verksamheten. För en bostadsförening är det kanske inte lika enkelt men det finns ju hissar, trappbelysning, ventilation och tvättstuga i gång på dagtid som kan drivas med solcellsel.
Hur lång tid det tar det för en investering i en anläggning att betala igen sig?
– Det beror på vilket elpris du har. Om du köper din el för 70 öre så tar det lite längre tid för dig att bli lönsam än om du köper samma mängd el för 1,70 eller 2,70 kr. Just nu är återbetalningstiden kortare för att energipriserna har gått upp. När priset var 70 öre tog det kanske tio år för din anläggning att betala igen sig men idag, med elpriser på över två kronor, så är vi nere på fem år eller ännu kortare för en installation att betala igen sig.
Vilka hinder finns för att placera en solcellsanläggning på en byggnad?
– Det kan handla om bygglov, om huset är K-märkt eller om kommunen har någon åsikt i frågan. Det är generellt lättare och går fortare att få bygglov i ett industriområde än i Stockholms innerstad. Det kan även finnas fysiska hinder på taken, som rökluckor, ventilation, fläktar eller skorstenar, men jag tycker faktiskt inte att det brukar vara så krångligt.
Framtida krav på solcellsutbyggnad
I framtiden kan det ställas krav på att kommersiella byggnader installerar solceller.
Regeringen meddelade i juni 2022 att ”alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det. Regeringen avser verka för att investeringar i solelproduktion ska ske när det är tekniskt, funktionellt, kostnadseffektivt och ekonomiskt genomförbart. Särskilt på offentliga och kommersiella byggnader. Regeringen kommer utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader, så att de som kan bidra med elproduktion också gör det.”
Även inom EU drivs frågan om obligatorisk solkraft. Läs mer om EU:s strategi för solkraft här.
Läs mer här om att installera solceller för ert företag eller bostadsrättsförening!