Vindkraft

Danmark planerar för enorma vindkraftsparker till havs

Publicerad: 2020-10-20 kl. 12:09

Danmark planerar för enorma vindkraftsparker till havs

Gigantiska vindkraftsanläggningar någon mil utanför kusten har blivit attraktivt i jakten på förnybar energi. Nu startar anbudsprocessen för att bygga Danmarks största vindkraftspark till havs.

Parken som ska heta Thor ska ligga minst två mil utanför den nordjylländska kusten och har fått sitt namn från det närliggande samhället Thorsminde. Den kommer att ha en kapacitet på minst 800 MW, men det vinnande företaget kommer också att kunna utöka det till 1 000 MW. I upphandlingen ingår även överföringskablarna till land. Detta hoppas man ska leda till ett lägre totalpris. Anläggningsarbetet kommer att skapa 8 000 arbetstillfällen, uppskattar Klimat- och energidepartementet.

Upphandlingsprocessen sker i flera steg och inte förrän i slutet av nästa år meddelas vilka som ska bygga parken. Anslutningen till nätet ska inledas senast i början av 2025 och vara fullständigt genomförd 2027.

El från vindkraftsparker till alla hushåll

År 2018 enades alla partier i Folketinget om ett energiavtal för att 55 procent av landets energibehov ska täckas av förnybar el 2030. I uppgörelsen beslutades bland annat att tre nya jättevindparker till havs skulle byggas till 2030 och Thor är först ut av dessa parker. Sammanlagt ska de tre parkerna producera minst 2 400 MW, vilket kommer att täcka alla danska hushålls energibehov.

Thor kommer att ha dubbelt så stor kapacitet som Danmarks största befintliga vindkraftspark till havs, Vattenfalls Horns Rev 3. Det är i nuläget världens trettonde största vindkraftspark till havs, men eftersom tekniken snabbt blir billigare är det många stora anläggningar på gång runtom i världen. I somras meddelade Vattenfall att man kommer att bygga världens största vindkraftspark till havs utanför den holländska kusten. Hollandse Kust Zuid kommer när det är klart år 2023 att ha en kapacitet på 1 500 MW.

Danmark var först i världen med att bygga ett vindkraftverk till havs. Redan 1991 invigdes Vindeby (vars maxkapacitet var 4,95 MW) som sedan togs ur drift 2017. Nu dominerar Storbritannien – av världens tio största parker ligger åtta i vattnen runt Storbritannien, men det är som sagt många jätteprojekt under konstruktion eller planering.

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!