Fjärrvärme, Uppsala

Carpe kopplas in – ännu en milstolpe för biovärmeverket

Publicerad: 2021-07-27 kl. 06:30

carpe-futurum-flygbild

Den intensiva sommaren fortsätter på Carpe Futurum. Nu är det äntligen dags att koppla in det nya värmeverket till fjärrvärmenätet.

Det var våren 2019 som första spadtaget sattes i marken på Vattenfall Värmes område i Boländerna i Uppsala. Men planeringsarbete för Carpe Futurum hade pågått sedan 2016. Det biobränsleeldade värmeverket är en del i Vattenfalls storsatsning i staden. Och alldeles snart är allt färdigt för driftstart.

En av de sista punkterna som återstår på checklistan är att koppla in Carpe Futurum till det lokala fjärrvärmenätet. Ett arbete som överses av Lars Bokström, driftsättare på Vattenfall Värme.lars-bokström-carpe-futurumLars Bokström vid Carpe Futurums jättelika silos. (Foto: Privat)

– Min roll är att se till att vi definitivt klarar av allt när verket kopplas in. Vi har ett ansvar att leverera media till Carpe så att de kan komma i gång i tid. Det handlar om tryckluft och ånga, bioolja för att tända pannan, fjärrvärme och dejonat, säger Lars Bokström.

För den oinvigde betyder dejonat avgasat och avsaltat vatten. Det är alltså extremt rent vatten som flödar i rören och bär med sig värmen till stadens boende.

Kröner karriären med Värmes klenod

Lars började på Vattenfall som sommarjobbare redan 1983 och har haft en rad olika roller i organisationen. Bland annat har han ansvarat för driften av kraftvärmeverket i Uppsala i många år. På senare år har han jobbat mer med den gröna omställningen som är central i Vattenfalls framtidsplaner och var med när verket i Uppsala konverterades från att elda fossilklassad torv till mer miljövänliga pellets.

Om ett år är tanken att han ska gå i pension. Men först ska Carpe Futurum-projektet ros i hamn. Det är ett projekt han hoppade på i ett tidigt skede redan 2016 och som ligger honom varmt om hjärtat. Och nu är det snart skarpt läge.

– Inkopplingen kommer att ske vecka 30. Då ska vi vara klara med all programmering. Det är rätt omfattande ändringar att göra i våra befintliga system för att allt ska fungera. Redan vecka 26 började vi ladda ner ny programvara för massor av nya funktioner för att kunna köra Carpe, säger Lars Bokström.

Det är en hektisk tid för många av Vattenfall Värmes anställda. Carpe Futurum ska enligt planen tas i drift i slutet av året och även om mycket redan är gjort återstår det fortfarande ett intensivt arbete för att allt ska stå färdigt i tid. För Lars Bokström är det ingen tvekan om att det kommer att vara värt allt slit:

– Att få vara med om den gröna omställningen är jättespännande – även om man får jobba mycket. Det är dygnet runt ibland!

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!