Hon är experten man rådfrågar när det gäller arbetsmiljöfrågor. I överlämningen av Carpe Futurum innebär det bråda dagar. Vi har pratat med arbetsmiljöingenjören för Vattenfall Värme Uppsala, en av dem som står mitt i händelsernas centrum.
Arbetet med att förbereda Carpe Futurum för driftsättning rycker vidare. Som vi tidigare berättat pågår under hösten och vintern rigorösa tester av anläggningen. När dessa är klara och alla justeringar är gjorda ska byggherren Andritz formellt lämna över Carpe Futurum till Vattenfall Värme. Många representanter från Vattenfalls organisation är med och arbetar med de olika delarna av överlämningen: drift, underhåll, dokumentation – och så arbetsmiljö, Irina Ömans expertområde.
Irina Öman är arbetsmiljöingenjör på Vattenfall Värme. I grunden är hon civilingenjör i maskinteknik, men just arbetsmiljö är något hon är väldigt intresserad av. Därför fortsatte hon studierna och tog en magisterexamen i arbetsmiljö från Luleå Tekniska Universitet.
Irina kom till Vattenfall för 13 år sedan. Då jobbade hon på Forsmark, men pendlingen från Uppsala där hon bor var inte direkt smidig. Därför sökte hon jobb på Vattenfall Värme Uppsala. Nu sitter hon fullt upptagen med driftsättningen av organisationens nya klenod Carpe Futurum. När överlämningen är färdig kommer arbetsmiljöfrågorna att bli hennes ansvar.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Ingen dag är den andra lik, det finns ingen rutin. Det är ett väldigt varierande arbete! säger Irina Öman.
En stor del av Irinas arbete handlar om att vara med på plats och hjälpa organisationen. Det kan handla om allt från instruktioner till incidentutredningar, men även arbetsmiljöronder. Det sistnämnda innebär att ett team av representanter från byggherren och driftsteamet arbetar tillsammans för att titta på anläggningens olika delar i detalj:
– En av våra viktigaste uppgifter är att förutse och förebygga. Då behövs specialistkunskap. Därför prioriterar jag att vara med på plats och inte bara sitta på kontoret, förklarar Irina Öman.
Det grundliga säkerhetsarbetet har burit frukt: i våras passerade bygget av Carpe Futurum milstolpen 500 000 arbetade timmar utan allvarliga olyckor. Nu närmar man sig 800 000.
Känner du att ett stort ansvar för arbetsmiljö och säkerhet vilar på dina axlar?
– Det är klart att jag känner ett ansvar. Men hela vår organisation jobbar väldigt tight med just den frågan och vi strävar alla mot samma sak. Vi vill skapa en arbetsmiljö i världsklass, säger Irina Öman.
Nyhetsbrev om fjärrvärme
Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet!
Prenumerera