Flexibilitetstjänster, Elavtal och elhandel

15-minuters mätning och elhandel – behöver ditt företag agera?

Publicerad: 2025-02-19 Uppdaterad: 2025-02-19 kl. 15:11

15-minuters mätning

Elmarknaden genomgår förändringar som kan påverka företagets energikostnader och förbrukningsmönster: övergången från timbaserad mätning av elförbrukning till 15-minuters mätning, som redan har implementerats, och det kommande införandet av 15-minuters handelsperiod på dagen före-marknaden.

Frågan som många företag ställer sig är: Behöver vi göra något, eller kan vi låta det ske utan att göra några större förändringar? Här går vi igenom både fördelarna med att agera proaktivt och vad som kan hända om du inte har tid eller resurser att agera just nu.

Vad innebär 15-minuters mätning?

Den självklara skillnaden med att marknaden gått över till 15-minuters mätning är att din elförbrukning registreras i kortare tidsintervaller. Detta ger en mer detaljerad och exakt bild av hur och när ditt företag använder el.

Vad innebär 15-minuters elhandel?

Från 12 juni 2025 kommer el att handlas i 15-minutersintervaller, vilket ger ökad tidsupplösning jämfört med dagens timbaserade handel.

Fördelar med att agera nu

För de företag som har tid och resurser att dra nytta av tätare mätning och tidsupplösning på marknaden går det att effektivisera elanvändningen. Här är några fördelar:

1. Bättre insikter och analys

Med mer högupplöst data kan du identifiera exakt när på dygnet företaget använder mest el, vilket skapar möjligheter att optimera förbrukning och kostnader.

a)         Flexibel styrning
Djupare insikter gör det möjligt att strategiskt styra elintensiva processer, såsom uppvärmning, ventilation och laddning av elfordon. Genom att planera dessa till specifika 15-minutersintervaller med lägre elpriser kan företaget minska sina elkostnader. Ett allmänt råd är att undersöka vilka av företagets elslukare som kan köras sekventiellt och vad som måste vara igång samtidigt.

b)        Kapa effekttoppar
Genom att analysera förbrukningsmönster kan du identifiera och hantera toppar i elanvändningen. Genom att sprida ut eller flytta förbrukningen kan du minska effekttopparna och därmed potentiellt sänka kostnader kopplade till effektavgifter.

c)         Justera elinköp efter behov
Från och med den 12 juni blir det möjligt att anpassa elinköp i 15-minutersintervaller. Det innebär att du kan optimera inköpen mer precist utifrån företagets faktiska behov, vilket på sikt kan leda till lägre elkostnader.

2.         Flextjänster

Då övergången till kvartspriser höjer upplösningen i elmarknaden väntas den leda till ett ökat behov av flexibilitet som troligen kan tillfredsställas med kortare tider och lägre energimängder. Detta kan ge företag nya möjligheter att delta på flexibilitetsmarknaden och tjäna pengar på att bidra till ett stabilare elsystem via balansmarknaden.
> Läs mer om flexibilitetsmarknaden 

Vad händer om du inte agerar?

Så klart har inte alla företag tid och resurser att anpassa sig på en gång till den nya mätmetoden och tidsupplösningen. Här är vad du kan förvänta dig om du väljer att inte agera omgående:

  1. Oförändrad elförbrukning
    Om ditt företag inte gör några ändringar använder ni el på samma sätt som tidigare och förbrukar lika mycket. Ni går miste om möjligheten att optimera och nyttja den mer högupplösta data som blir tillgänglig.
  2. Fler elpriser
    Omställningen till kvartspriser ger fyra gånger fler elpriser som också kan bli mer volatila eftersom variationer i produktion och konsumtion som tidigare doldes och kunde ta ut varandra under timmen nu blir synliga. Företag som väljer att inte agera på de incitament som övergången skapar kan få svårare att förutsäga och planera för sina elkostnader.
  3. Risk för högre kostnader
    Utan en aktiv energistrategi kan företagets kostnader öka i framtiden om elpriset höjs under perioder då ni har hög förbrukning. Den ökade upplösningen gynnar de som har kunskap och förmåga att följa med i marknadens svängningar, men kan samtidigt missgynna dem som väljer att inte göra det.

Behöver ditt företag agera?

Det korta svaret på frågan är: nej – men den mer högupplösta marknaden skapar ökade incitament för att göra det.

Om ni har en energiintensiv verksamhet och möjligheter att anpassa er energianvändning är det förmodligen en god idé att undersöka hur ni kan dra nytta av mätning och handel med el och balans i kvartsintervaller. Om resurserna eller tiden inte räcker till just nu finns det inget som tvingar er att agera. Ni kommer att få den el ni behöver när ni behöver den, men det kan komma att kosta mer. Förändringen blir för de flesta företag inte så dramatisk, men möjligheten att optimera och sänka era kostnader kan vara en viktig konkurrensfördel på sikt.

Rådgör med er elleverantör innan ni agerar

Innan ni gör några förändringar av er elanvändning bör ni prata med er elleverantör. Det finns två huvudsakliga anledningar till detta:

1. Kontrollera om ert företag har ett elavtal där elpriset varierar med priset på spotmarknaden eller om ni har prissäkrat. Har ni inte timpris idag utan månadsrörligt eller fast pris och vill fortsätta med det påverkas ni lite eller inte alls av kvartsprisomställningen.

2. Kontrollera om det finns andra avtalskomponenter kopplat till exempelvis när och hur mycket ni förbrukar som kan påverkas av omställningen. Om företaget ändrar sina förbrukningsmönster och avviker från den prognos som ni och elhandelsbolaget tagit fram kan det få kostsamma konsekvenser.

> Läs om de 8 riskerna inom elaffären 

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!