Fjärrvärme

Vattenfall flaggar för höjt pris på fjärrvärme

Publicerad: 2023-05-04 kl. 06:00

Vattenfall flaggar för höjt pris på fjärrvärme

Fjärrvärmen är känd för att ha en stabil prisutveckling. Krig i Ukraina, rusande bränslepriser och hög inflation gör dock att det inte längre är ”business as usual”.
– Vi kommer att behöva höja priset på fjärrvärme avsevärt mer än kommunicerat, säger Kurosh Beradari, Vattenfall Värme.

Så sent som i september förra året presenterade Energiföretagen prisstatistik på fjärrvärme som visade små och förutsägbara ökningar. Det senaste decenniet har fjärrvärme från Vattenfall i princip följt inflationen eller legat under. Kurosh Beradari, marknads- och försäljningschef, berättar att fjärrvärmen i dag i reala termer kostar lika mycket som den gjorde i början av 2000-talet. Det vill säga att fjärrvärmepriset har visat en mycket stabil utveckling.

2Kurosh_BeradariDet senaste årets utmanande läge på energi- och bränslemarknaderna, i kölvattnet av Rysslands krig mot Ukraina, kommer dock att märkas tydligt i årets prissättning.

– Som fjärrvärmekund kan man förvänta sig en betydligt större prisökning för 2024 än vad vi har haft historiskt. Vi har tidigare kommunicerat ett spann på 3 till 6 procent, men jag kan redan nu säga att vi måste lägga oss på en högre nivå än så.

Kraftigt höjda produktionskostnader

Som vi tidigare berättat på Energy Plaza har kriget i Europa lett till höga gaspriser på kontinenten, som i sin tur drivit upp elpriserna. Både Ryssland och Ukraina har dessutom varit stora exportörer av biomassa och bortfallet har lett till rekordhöga prisnivåer. Efterfrågan på alternativa bränslen har drivits upp, bränslen som vi använder i Sverige. Kriget har också försvårat läget inom frakt, med dyra, osäkra leveranser som följd.

– Vår ambition är att vara ett konkurrenskraftigt alternativ på marknaden, kunderna ska inte behöva fundera på den saken. Samtidigt har våra produktionskostnader ökat med 50 procent på ett år. Terminspriset på el har ökat med mer än 50 procent på ett år och vi har hög inflation. Det är ett extremt utmanande läge.

Hur har ni arbetat för att parera de höga produktionskostnaderna?

– De kostnader som vi kan kontrollera arbetar vi hårt med att hålla i schack. Men roten till det här finns på bränslemarknaden, där vi är en inköpare. Som jämförelse: den allmänna inflationen för åren 2022 och 2023 ser ut att landa på dryga 20 procent, samtidigt som Vattenfalls pris på fjärrvärme bara ökat med som mest 6 procent under samma period. Så vi har jobbat stenhårt för att dämpa smällen mot kunderna.

Det var ett utmanande läge på energimarknaden redan under förra årets prissättning. Vad är skillnaden nu?

– Ja, elpriset hade redan nått rekordnivåer då, men skillnaden är att då var svårt att se vart utvecklingen med de höga bränslepriserna skulle ta vägen. Nu står det klart att bränslepriserna lagt sig på en mycket högre nivå och vi måste helt enkelt agera på det för att kunna betala våra bränsleleverantörer.

I diskussionen om prissättning på fjärrvärme uppkommer ibland frågan om reglering, så som finns på exempelvis elnätssidan. Vore det bättre om priset reglerades? Kurosh Beradari tror inte det. Han pekar på studier som visar att en reglering inte alltid innebär ett billigare pris för kunden. Ofta tvärtom.

– Vid en reglering kan ett företag ofta föra över sina kostnader till kundpriset direkt. Hade vi haft en reglerad fjärrvärmemarknad i dag, ja då hade vi tagit den vägen. Men vi har inte monopol, så som elnätsbolagen. Vi har en dominerande ställning på våra orter, men det är fritt fram att välja vilken uppvärmningsmetod man vill. Det finns en konkurrenssituation som historiskt pressat ned priset – och det tycker jag är bra.

Öppen och transparent dialog

Med tanke på omvärldslägets stora avtryck på energimarknaden är det många som frågar sig om osäkerheten även kommer att påverka själva leveransen av fjärrvärme. Så är inte fallet, berättar Kurosh Beradari.

– Vår leverans påverkas inte. Att leverera en trygg och stabil värme till våra kunder har alltid högsta prioritet, även om vi just nu måste köpa in bränsle till betydligt högre priser. Fjärrvärmen är ju fantastisk just i sin leveranssäkerhet och dess mervärden som hållbarhetsaspekten och att den är näst intill underhållsfri.

Är planen att återgå till en mer traditionell prisutveckling, när det blir mer ”normala” tider på energimarknaden?

– När energi- och bränslemarknaden stabiliseras, kommer även fjärrvärmepriset att göra det. Vår ambition är självklart att alltid vara ett konkurrenskraftigt alternativ på marknaden.

Fjärrvärmepriset för 2024 kommuniceras senare i höst. Varför flaggar ni för höjningar redan nu?

– För att vi har en öppen och transparent dialog med våra kunder. Snart är det dags för Prisdialogerna, ett bra tillfälle som vi också kommer att använda för att diskutera läget med våra företagskunder. Vi hoppas att alla våra kunder kan förstå bakgrunden till vår prissättning i år, säger Kurosh Beradari.

Här kan du läsa mer om Vattenfall Värmes prismodell. 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!