Fjärrvärme

Stora bandet på plats – ljuv musik när Carpe tar form

carpe-futurum-bandtransportör

Bygget av Vattenfalls nya biobränsleverk fortskrider alltjämt. Nu är en stor pusselbit på plats: bandet som ska mata in bränsle i värmepannan.

Vattenfall Värmes nya fjärrvärmeverk Carpe Futurum byggs just nu i Uppsala. Energiföretaget har investerat mycket tid och pengar i arbetet med att ersätta torvbränningen; en del i en stor satsning på att göra staden fossilfri. Bandet som precis lyfts på plats är en viktig nyckel i det arbetet. Lyftet tog ett halvt dygn att planera och genomföra.

Bandet planeras att tas i drift vid årsskiftet 2021/2022. Bandets huvudfunktion är att mata in bränsle i värmeverket, som sedan lagras i två stora silos på vardera 5 000 kubikmeter i volym. När de är fulla räcker bränslet i tre dygn.

Läs mer om hur fjärrvärmeverk fungerar här.

Utmanande transport krävde precis planering

Efter att ha tillverkats i Estland gjorde den 36 meter långa bandtransportören resan med båt över Östersjön, och nu är en av de största och viktigaste komponenterna äntligen här. En av de största utmaningarna vid transporten in till Uppsala var hela paketets dimensioner och tunga vikt.
carpe-futurum-bandtransportörBandtransportören anländer till Carpe Futurum i Uppsala. Foto: Anders Agebro.

– Hela transporten var över 50 meter lång inklusive dragbil, och vägde 45 ton. Det kräver en hel del planering i förväg med transportledare och tillstånd, säger Anders Agebro, projektledare på Vattenfall.

Nu när bandet är på plats fortskrider arbetet på Carpe Futurum-bygget. Om ett par veckor ska det sista stora lyftet genomföras, berättar Anders.

– Därefter vill man få tätt hus så fort som möjligt för att färdigställa montaget med tak över huvudet.

Läs mer:
> Energiomställningen

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!