Fjärrvärme, Uppsala

Så blev Uppsalas fjärrvärme en ledstjärna för USA

Publicerad: 2019-05-31 Uppdaterad: 2020-03-25 kl. 12:46

uppsala-ledstjärna-usa

En miljöintresserad delegation från USA:s delstat Minnesota besöker Vattenfall Värme i Uppsala den 3 juni. Läs den häpnadsväckande historien om vad ett motsvarande besök för 40 år sedan kom att leda till.  

I maj 2001 presenterade USA:s president George W Bush sin energipolitik i ett linjetal. Platsen han valde för framförandet var fjärrvärmeverket i Minnesotastaden Saint Paul, tvilling till Minneapolis vid Missisippifloden. ”Den här anläggningen är en förebild vad gäller energieffektivitet. Den är också en förebild vad gäller energimångfald”, sa presidenten.  

Vid det laget hade den hyllade fjärrvärmeverksamheten haft Anders Rydåker från Uppsala som chef i cirka åtta år, och han kom att fortsätta i rollen ytterligare nio, fram till 2010. Till Saint Paul hade han kallats 1983, av sin tidigare chef i Uppsala Hans Nyman. Och denne hade i sin tur rekryterats över Atlanten efter kontakten genom det amerikanska studiebesöket i Uppsala 1979.  

Ny teknik satte koleldning i pension

I Saint Paul började Hans Nyman och Anders Rydåker att etablera vattenburen fjärrvärmeteknik i stil med den svenska, till skillnad från den i USA ofta ångburna. Anders-Rydaker Foto Ever-Green Energy_edited_2Foto: Ever-Green Energy
– Det som var roligt för mig var ju att jag hade varit med och byggt upp fjärrvärmen även i Uppsala, säger Anders Rydåker.  

I mitten av 1960-talet hade han börjat arbeta vid vad som då hette Uppsala industriverk – i dag del av Vattenfall Värme. Där var fjärrvärmen då nystartad. 

Med tiden kom arbetet i Saint Paul att handla allt mer om att ersätta koleldning. I decennier hade kolet kommit på pråm på Missisippifloden, från gruvor i bergkedjan Appalacherna. Den 29 mars i år hölls tackfest för kolet som nu fick avgå med pension efter lång och trogen tjänst. I och för sig ersattes det mesta av kolet med biobränsle redan 2003, när ett biobränslekraftverk togs i bruk, men till mindre del har kolet funnits kvar fram till i år. shutterstock_184987757Bild: Shutterstock- Mississippifloden 

Spanar efter tekniska trender i Europa

Anders Rydåker bor sedan två år i Sverige igen, men åt sin amerikanska arbetsgivare fortsätter han att agera spanare när det gäller tekniska nyheter från Europa.  

Han tror att de amerikanska besökarna 1979 lockades av att Uppsala kunde uppvisa en mångfald av tekniker. I Storvreta, norr om Uppsala, fanns det planer på att spara varmt vatten från solfångare – i ett ursprängt munkformat bergrum, från sommaren till vintern. Och själv skulle Anders Rydåker leda projektet att införa värmepumpar vid Uppsalas reningsverk för att ta tillvara värmen i avloppsvattnet. Den anläggningen är fortfarande i drift, och ger i dag även kyla till fjärrkylenätet.  

 Det är ett teknikskifte som har tagit 15–20 år  att få amerikanska ingenjörskonsulter att ändra uppfattning och förstå att man kan åstadkomma många energilösningar smartare med vatten än med ånga, säger Anders Rydåker. 

Den 3 juni kommer alltså en ny grupp från Minnesota till Uppsala, med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Till delegaterna hör chefen för delstatens miljöinspektion, såväl som en representant just för Saint Pauls fjärrvärme. Om 40 år igen, år 2059, kanske vi kan publicera en ny artikel om vad detta besök  har lett till.Plume-Project-at-District-Energy-by-Ryan-SiversonFoto: Ryan Siverson /District Energy St. Paul
Ofta syns ett stort vitt ångmoln över värmeverket i Saint Paul. I ett konstprojekt 2015 bildade det målarduk för ljuskonst.

Vill du veta mer om fjärrvärme för företag? Besök då Vattenfall Fjärrvärme

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!