Elavtal, Rådgivning och Elhandel

Framtidens elavtal för ett fossilfritt liv

Publicerad: 2019-06-13 Uppdaterad: 2023-12-29 kl. 13:06

Webp.net-resizeimage (48) (1)

Det blir allt vanligare med krav på flexibilitet, fler vill kunna jobba från ett café eller hemifrån. Kontoret blir en mötesplats och arbetsplatsen blir den plats som hjälper oss att vinna tid och minska stress. För att nå ett fossilfritt liv inom en generation kan man inte längre betrakta varje fastighet för sig. Vad innebär det och vad är framtidens energilösningar?

Ett första steg för att minska energikostnaden kan tas utan större investeringar och det är genom energieffektivisering. Det går ofta att göra stora besparingar och många verksamheter kan minska energikostnaden med så mycket som 20 procent. Energieffektivisering handlar om att göra energianvändningen så ekonomiskt effektiv som möjligt. En hållbar produktion som minskar energiförbrukningen gör det möjligt att öka produktionen för samma kostnad. På så sätt får vi tillgång till mer energi i samhället utan att öka vår energiproduktion. Vattenfall har gjort checklistor som en första rådgivning på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. 

Producera din egen värme

Energibehoven och energiöverskotten i fastigheter ser olika ut över dygnet och om de flätas samman och kompletterar varandra så går det att skapa en mer hållbar lösning. Exempelvis producerar industrier ofta överskottsvärme under dagtid vilket kan användas som uppvärmning i närliggande bostadshus. Det bidrar till minskade kostnader, energieffektivisering och framförallt ett mer hållbart samhälle.

Vattenfall Värme har en ny verksamhet, SamEnergi, som ska ta tillvara på överskottsvärme hos företag. Företagen kan sedan själva värma upp sina fastigheter med värmen som produceras av verksamheten eller så kan de välja att sälja överskottsvärmen till Vattenfall. Detta ska göra det enklare och mer standardiserat att ta vara på återvunnen överskottsenergi i små skalor. Än så länge är det bara ett projekt men ska lanseras inom ett år. Läs mer om pilotprojekten.

Framtidens material

Vi kan få en hållbar lösning om fastigheterna delar sin energi. Men i framtiden måste ett hållbart tänkande börja redan innan en fastighet ritas och val av material och byggnadssätt är bestämt. Olika material har olika miljöbelastning och måste väljas med noggrannhet. Förhoppningsvis kommer dessa val att underlättas i framtiden tack vare nya metoder för att producera fossilfritt stål (HYBRIT) och fossilfritt cement (CemZero). Innan framtidens material är här finns det vanliga och avancerade betongprovnings- och analysmetoder som kan genomföras från liten till stor skala.

Ett system för flera lösningar

Idag är separata system för olika behov fortfarande vanligt, såsom fjärrvärme eller värmepump för att värma, kylmaskiner för att kyla, solceller som producerar el och elbilar som kräver laddning. Samtidigt förbättras fastigheternas tekniska system och det har aldrig varit enklare att ställa om till en hållbar energiproduktion och energikonsumtion. Med rätt samarbetspartner kan du som fastighetsägare minimera dina risker och optimera energianvändningen. En specialiserad aktör kan ta ett helhetsansvar genom att säkerställa en kostnadseffektiv drift, både inom underhåll, drift och service av alla energirelaterade system.

laddning for elbil

Ta ett steg mot framtidens energilösning redan nu

För att få ett fossilfritt liv inom en generation måste vi tänka på vilka beslut som tar oss i rätt riktning. Till exempel är att förbättra fastigheternas tekniska system ett steg i rätt riktning och att välja rätt elhandel och elavtal ett annat. Det kan kännas som en djungel att hitta rätt för sitt företag och sina behov. Därför gäller det att hitta rätt samarbetspartner som strävar efter minskad miljöbelastning och ökad energieffektivitet. Vad är viktigt för dig när du väljer elavtal?

  • Är det viktigt att få kontroll över framtida elkostnader?
  • Följer du med elmarknadens svängningar?
  • Vill du ha råd om energieffektivisering?

Sammanfattning

För att nå framtidens energilösningar kan inte varje fastighet längre ses för sig, överskottsenergi från en fastighet kan värma upp en annan. I vissa fall kan fastigheter till och med ta vara på sin egen överskottsenergi för uppvärmning. Förutsättningarna för att ställa om till en hållbar energiproduktion och energikonsumtion har aldrig varit enklare och det behövs inte längre separata system för olika behov. Rätt samarbetspartner kan hjälpa dig att optimera din energianvändning och ta ett helhetsansvar för en kostnadseffektiv drift.

Men det hållbara tänket kan börja tidigare än så, redan vid ritbordet och vid val av material och byggnadssätt. I framtiden kommer det att produceras fossilfritt stål och cement som underlättar valen i byggprocessen. Nu finns det betongprovnings- och analysmetoder som kan hjälpa dig till den bästa rådgivningen för ditt bygge.

Inför valet av samarbetspartner kan ett första steg vara att se om din verksamhet kan minska energikostnaden genom att energieffektivisera. Skapa en hållbar produktion, ställ dig frågan vad som är viktigt för dig när du väljer elavtal.

Se videon som förklarar hur Vattenfall har hjälpt Coca-Cola European Partners att bli fossilfria.

klimatkompensera for oundvikliga utslapp

New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!