Projektet med Carpe Futurum flyter på enligt plan. Nyligen gjordes den första leveransen av värme till nätet i Uppsala – och så har pannan provkörts med maxlast. Vi fick en pratstund med anläggningschefen.
Här om veckan testades Carpe Futurums panna till max. Det kan låta extremt, men är ett viktigt steg i provdriften inför övertagande av anläggningen.
– Vi vill alltid testa yttersta gränsen! På så sätt vet vi att allt håller när det är skarpt läge, säger Linda Seeman, anläggningschef i Uppsala.
Just nu testas så mycket som möjligt i olika scenarier tillsammans med pannleverantören Andritz. Många från Vattenfall är med på anläggningen för att lära sig.
– Vi har haft tur med vädret också – det har varit kallt! I augusti kan det ju vara 30 grader varmt, men det har snarare varit närmare 15. Det har gjort att värmen vi producerat vid testerna inte behövt gå till spillo, utan att den kunnat levereras till nätet och användas för att värma Uppsalaborna, förklarar Linda Seeman.
Nu är det ett planerat avbrott för justeringar i cirka tre veckor. Därefter återupptas provdriften om allt går som planerat – och det finns ingen anledning att tro något annat.Linda Seeman framför Carpe Futurum i Uppsala. (Foto: Privat)
Från livsmedel till energibranschen
Linda Seeman har varit anläggningschef i Uppsala i drygt ett år; hon började i maj 2020. Innan dess jobbade hon i livsmedelsbranschen. Men andra ord har det har varit en hel del nytt att lära sig för den ödmjuka civilingenjören.
– Processindustrin har många likheter med energiproduktion och jag känner mig trygg i ledarrollen, med allt vad det innebär. Men det uppstår fortfarande frågor kring energibranschen i stort och mer specifikt kring fjärrvärme och komplexiteten på den här anläggningen, säger hon.
Trots att hon bytt industri är hon lika fokuserad på att göra sitt yttersta för att säkerställa ett effektivt övertagande och en god drift av Carpe över tid. För en anläggningschef är det vissa områden som är extra viktiga.
– Det vi alltid sätter i första rummet är säkerheten. Nu är ju jag ansvarig för den mottagande organisationen, men jag har övergripande ansvar för allt som händer på området. Det vi gör har risker – så därför måste vi alltid vara på tå, säger hon.
Nyligen passerades den smått ofattbara milstolpen 750 000 arbetade timmar utan allvarliga olyckor. Efter den bragden är det slutgiltiga målet solklart: att ro Carpe-projektet i hamn helt utan allvarliga olyckor.
Projektorganisationen med alla entreprenörer gör en fantastik insats för att det ska bli verklighet, säger Linda Seeman.
Förutom säkerheten är det klimatfrågan som genomsyrar verksamheten. Carpe är en del av en serie investeringar för att bygga bort fossila bränslen till 2025. Samtidigt måste lönsamheten vara god för att möjliggöra framtida utveckling av Vattenfalls produkter och tjänster.
Regnbåge över Carpe Futurum. (Foto: Linda Seeman)
Temporärt stopp – för miljöns skull
Kommande veckor planeras ett mindre stopp på Carpe Futurum. Under tiden ska en annan funktion på området startas upp – nämligen ny rökgasrening som kopplas mot två av avfallspannorna.
Att göra värme vid förbränning av sorterat avfall är ett bra sätt att ta vara på den energi som finns i avfall som inte längre kan återvinnas på annat sätt. Men som bekant bildas en del utsläpp när man bränner avfall. Rökgasreningen ser till att minimera utsläppen av miljöfarliga ämnen.
– Vi gör detta på sommaren när det är lite varmare och vi kan koppla ur anläggningar utan att det påverkar vår värmeleverans. Det nya reningssystemet gör anläggningen ännu mer miljövänlig, så det är ett stopp vi gärna gör!