De åtgärder som vidtas mot spridningen av det nya coronaviruset får stora konsekvenser för företagen, och för ekonomin i stort. Energifrågor är ofta inte de mest akuta, men väl hanterade kan man undvika kostnader och därmed bidra till ökad handlingsfrihet.
De flesta sektorer påverkas av de rådande omständigheterna på något sätt. Till exempel visar siffror från Kinas statistikbyrå att industriproduktionen i landet minskade med 13,5 procent under årets första två månader, rapporterar Omni. Förväntningen var ett tapp på omkring 3 procent.
Risken finns alltså att även många verksamheter i Sverige kommer att se en liknande nedgång. Hittills har flera branscher drabbats av såväl korttidspermitteringar som varsel. Här följer tre konkreta tips på hur bland annat förvaltare och företag kan göra det bästa av situationen.
Dra ned på all onödig förbrukning
När ni växlar ned, eller stänger helt, är det ett bra tips att även försöka minska el- och energiförbrukningen.
– Vid tillfällig permittering bör ni se till att dra ner på energiförbrukningen så mycket möjligt, utan att för den sakens skull dra på er risker eller kostnader vid uppstart, säger Marcus Melin, strategisk energirådgivare på Vattenfall.
Det gäller bland annat belysning, ventilation, uppvärmning och maskiner på tomgång. Ta en runda i lokalerna för att säkerställa att allt som går att stänga av är avstängt.
Även om ni bara delvis drar ned kan det gå att minimera energiförbrukningen genom att koncentrera verksamheten, så länge det inte riskerar att bidra till smittspridning så klart. Ett tips är att samla medarbetarna som jobbar kvar i verksamheten på ett våningsplan, vilket möjliggör neddragningar av ventilation och värme i övriga delar.
Läs mer om möjligheterna till energieffektivisering i företaget här.
Bevaka nya belastningstoppar
Totalt sett kan förbrukningen väntas gå ner när medarbetare stannar hemma, eller då verksamheten går på sparlåga. Men på enskilda anläggningar kan det se annorlunda ut, till exempel på grund av att verksamheten har koncentrats till färre sajter.
Bevaka förbrukningen per anläggning. Gör en bedömning av var nya toppar kan uppstå, och hur det kan slå mot era energi- och effektkostnader.
Se över energiavtalen
Slutligen, glöm inte att se över effektprognosen när verksamheten går ner från normal till begränsad nivå, i synnerhet om du har ett avtal där elpriset bestäms av spotpris i kombination med en prissäkring.
– När du vet mer om hur er förbrukning ser ut, kom ihåg att uppdatera er förbrukningsprognos för att undvika onödiga kostnader och hålla er inom er inköpsstrategi, säger Marcus Melin.
(Foto: Benjamin Child/Unsplash)