Så har fjärrvärmen slagit ut oljeuppvärmningen

Publicerad: 2019-09-27 Uppdaterad: 2020-03-11 kl. 10:37

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Customer_external_communication_23

På knappt 40 år har Sveriges beroende av fossila bränslen när det gäller uppvärmning av små- och flerbostadshus i stort sett utraderats. Här är grafen som visar resan.

Visst är det kul med statistik – i alla fall när den ser ut så här, tycker vi.

Tidsaxeln löper från vänsterkantens 1983, då lokalt eldad olja (orange) var den särklassigt största energikällan för att värma Sveriges småhus, flerbostadshus och lokaler totalt sett.

Diagrammet visar alltså hur mycket energi av olika slag som har använts till uppvärmning och varmvatten.

Totala energiåtgången går ner för att husen och värmesystemen har blivit effektivare, samt för att den utvunna värmen från värmepumpar inte räknas in. Men fjärrvärmen (gul) har fortsatt att växa – och har spelat huvudrollen i ersättandet av oljepannorna.

Diagrammet visar inte vilka bränslen som historiskt har eldats i fjärrvärmeverken. Från att ha producerats till stor del med fossila bränslen som olja, har fjärrvärmen utvecklats till att produceras nästan helt av fossilfritt bränsle – något som vi på Vattenfall Värme Sverige ska vara klara med senast 2025.

Enligt Naturvårdsverket är omställningen av fjärrvärmen den främsta av förklaringarna till att Sverige uppnår Kyoto-avtalets klimatmål. 

Sammantaget har diagrammets gula fjärrvärmefält alltså både vuxit och blivit grönare – och har på så vis svarat för en stor del av Sveriges gröna energirevolution. Den omställningen tänker vi fortsätta att medverka till, så räkna med mer rolig statistik framöver.

Diagrammet är vår sammanställning av tre separata diagram från Energimyndighetens rapport Energiläget i siffror 2019.

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Incharge_aerial_sthlm_detached_block

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!