Fjärrvärme, Hållbarhet

"Vi måste få folk att komma in i det cirkulära tänket"

Publicerad: 2023-03-15 Uppdaterad: 2023-12-29 kl. 12:44

Dagabs lager i Jordbro

Dagabs fryslager i Jordbro är 7000 kvadratmeter stort och 12 meter högt. Sedan 2017 är den överskottsvärme som frysarna alstrar en vinstaffär.
– Vi levererar ut värme till cirka 400 villor om året, säger Joakim Berggren, fastighetschef.

I Dagabs frysanläggning i Jordbro söder om Stockholm förvaras all den frysta mat som sedan hamnar i frysdiskarna hos butikerna Willys och Hemköp, från Norrköping och norrut. Temperaturen ligger på 23 till 25 minusgrader.

Jag har värme, ni behöver värme, vi kanske kan hitta ett sätt att jobba ihop?

Att hålla kylan genererar en hel del värme. När anläggningen invigdes 1981 var den konstruerad för att överskottsvärmen skulle kunna tas till vara. Via värmepumpar har värme länge återbrukats för att värma andra delar av lokalerna. Men mycket ventilerades också ut i det fria.

I samband med en ombyggnation i början av 2010-talet kontaktade fastighetschefen Joakim Berggren Vattenfall, som har en fjärrvärmeanläggning i närheten samt värmeåtervinningsaffären SamEnergi.

Joakim Berggren, fastighetschef, Dagab– Jag har värme, ni behöver värme, vi kanske kan hitta ett sätt att jobba ihop? berättar Joakim Berggren. Två stora värmepumpar installerades. I augusti 2017 inleddes de första provleveranserna och sedan dess har delar av värmen kontinuerligt skickats vidare till Vattenfalls lokala fjärrvärmeanläggning. Intäkterna för Dagab ligger på 1,5 miljoner kronor årligen, minus driftskostnader. Det har gjort överskottsvärmen till en intäkt och ökat hållbarheten – cirkulär ekonomi i praktiken.

 – Vi levererar ut värme till motsvarande 400 villor om året. Det är ju jättebra. Men jag känner att vi kunde vara bättre på att kommunicera det till våra kunder, vi har varit dåliga på att berätta vad vi gör bra, säger Joakim Berggren.

Viktigt med cirkulärt tänkande

En initial utmaning gällde leveranskvaliteten.  

– Det fanns en rädsla att variationer i den värme vi levererade skulle påverka fjärrvärmeanläggningen. Men det gick bra, det blev aldrig något problem. 

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Heat_cold_storage_2022 (2)

Tänk om vi kunde installera en grön kassalinje i butikerna, som drivs av solceller 

Sommaren 2024 ska hela fryslagret ha flyttat till en nybyggd anläggning i Bålsta, mellan Stockholm och Enköping. Den nya Dagab-anläggningen innehåller lager för såväl frys- som kyl- och torrvaror. Volymen är cirka åtta gånger den i lagret i Jordbro, som ska hyras ut till nya aktörer.

Den nya anläggningen är också konstruerad för att i mesta möjliga mån ta tillvara den överskottsvärme som uppstår. Rördragningar är gjorda för att Dagab ska kunna sälja värme till exempelvis fjärrvärmeanläggningar i närheten, men i nuläget finns inget avtal på plats. Däremot är taket försett med solceller.

Vi har 80 000 kvadratmeter solceller på den nya anläggningen. Det är bra. Men den riktigt stora vinsten för ett företag som oss vore om vi kunde få ut hållbarhet till kunderna, säger Joakim Berggren.

Han har en idé för hur det skulle kunna ta sig uttryck i praktiken.

– Vi måste få folk att komma in i det cirkulära tänket. Tänk om vi kunde installera en grön kassalinje i butikerna, som drivs av solceller på taket. Då skulle vi få kunden att tänka, inte bara vi internt i företaget.

New call-to-action

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!