Hållbarhet och socialt engagemang, Fjärrvärme

Lyssna på Vattenfall Värmes experter under Uppsala klimatvecka

Publicerad: 2021-03-23 Uppdaterad: 2021-03-23 kl. 10:43

vattenfall-värme-uppsala-klimatvecka

Den 21-27 mars är det dags för årets upplaga av Uppsala Klimatvecka. Vattenfall Värme är självklart med och talar. Här är allt du behöver veta inför webbinariet.

Uppsala har tydliga mål. Staden ska vara klimatneutral till 2030 och bli klimatpositiv till 2050. Fast beslutna är även Vattenfall Värme, vars mål är att ha fasat ut fossila bränslen i fjärrvärmeproduktionen redan om fyra år, till 2025. Att stadens mål rimmar så väl med Vattenfall Värmes är en nyckel för regionens omställning, menar Lisa Moll som är miljö- och klimatstrateg på Vattenfall Värme.

– Vattenfall är och kommer vara en stor del av stadens omställning. Och det är till stor del tack vare att så många är fjärrvärmekunder, säger hon.

I Uppsala är över 90 procent av all bebyggelse ansluten till fjärrvärmenätet. Med sin stora anläggning i Boländerna, där bygget av biobränsleverket Carpe Futurum nu är i slutfasen, och hundratusentals fjärrvärmekunder är Vattenfall Värme en av de största aktörerna i stadens klimatsatsning. När Uppsala klimatvecka nu återuppstår i digital form är det självklart att man är med och talar.

– Vi vill visa hur vi jobbar i vårt omställningsarbete, vad vi planerar i staden och sedan självklart inspirera medborgarna själva minska sitt klimatavtryck, säger Johan Siilakka, anläggningsutvecklingschef på Vattenfall Värme i Uppsala.

Klimatveckan samlar experter och privatpersoner för att lyfta bra klimatinsatser. Tre heta ämnen just nu är avfallshantering, återvinning och cirkularitet och dessa kommer Lisa och Johan att prata om lite extra.

– Fjärrvärme tar vara på sådant som ingen annan kan använda, som till exempel avfall. Vi vill självklart att allt som kan ska materialåtervinnas så mycket som möjligt. Men det finns ämnen som vi inte vill ska cirkulera i samhället, som kan vara giftiga eller skadliga. Dessa tar vi hand om och gör värme av. På vårt föredrag kommer vi berätta mer om fjärrvärmen och även göra tid för frågor, säger Lisa Moll.

Effektivisering och återvinning

Vattenfall jobbar hårt för att bli fossilfria och är självklart medlem i såväl Uppsala Klimatprotokoll som Fossilfritt Sverige. Arbetet innebär att fasa ut våra fossila bränslen men även att verka för en mindre mängd plast i avfallet och förebygga att avfall uppstår från första början. Men när det i några fall inte går så är energiåtervinning det bästa valet för en cirkulär ekonomi.

– Till exempel är det bättre att träfibrerna får bli tidningspapper och återanvändas i sex-sju vändor till nytt papper, därefter när fiberns spänst är borta är det resurseffektivt att energiåtervinna den, förklarar Johan Siilakka.

Torsdag 25 mars är det dags för Vattenfall Värmes punkt i programmet. Klockan 13-13:45 kommer Johan Siilakka och Lisa Moll finnas på plats för ett digitalt föredrag och efterföljande frågestund. Johan Siilakka utlovar ett intressant webbinarium om energi, fjärrvärme och cirkularitet – och vad vi behöver göra för att klara klimatomställningen.

– Det gäller alltid att effektivisera. Att försöka ta vara på spillflöden i samhället. Det är nyckeln för en hållbar framtid.

Bra att veta

Plats:  Digitalt via Microsoft Teams.  Klicka här för att delta i  mötet.

Datum och tid:  Torsdag 25 mars, 13.00–13.45

Arrangör:  Vattenfall Värme, Uppsala

 

Uppsala klimatvecka samlas experter och vardagshjältarna för att berätta om hur vi tillsammans kan arbeta för att nå stadens mål om klimatpositivitet till 2050.

Under veckan kan du ta del av digitala föreläsningar och workshoppar, anta utmaningar och delta i tävlingar. Syftet är att lyfta alla goda exempel på effektivt klimatarbete och inspirera stadens medborgare att göra sitt. Hela programmet hittar du här.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!