Framtidens energibehov ökar snabbt, och för att minska vår klimatpåverkan måste vi tänka innovativt. Hälften av världens energikonsumtion används idag för uppvärmning av byggnader, vilket visar på det stora behovet av förändring och effektivare energianvändning och för att klara FN mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader behöver vi fördubbla den hållbara värmeproduktionen till 2030.
Ett innovativt sätt att minska energislöseriet är att återanvända den värme som alstras naturligt av människor och maskiner. I Europa och USA finns redan flera projekt där överskottsvärme från områden med stor mänsklig aktivitet, som köpcentrum och tunnelbanestationer, återvinns och används för att värma närliggande byggnader.
Datacenter som värmekälla
En annan stor källa till överskottsvärme är datacenter. Dessa energitunga anläggningar, som står för ungefär 1,3 procent av den globala elförbrukningen, har börjat använda sin överskottsvärme i fjärrvärmesystem och andra industriella processer. EU har också börjat kräva att större datacenter rapporterar hur de använder sin överskottsvärme, något som kan driva på utvecklingen av hållbara värmelösningar.
– Det finns för närvarande ingen fastställd nivå för hur mycket [överskottsvärme] som bör återvinnas, men jag är övertygad om att riktlinjer kommer att införas inom en snar framtid. Detta kommer att driva på ansträngningarna att identifiera olika användningsområden för överskottsvärme, säger Mattias Vesterlund, forskningsdataspecialist vid Research Institutes of Sweden (RISE) och ICE Data Center baserat i Luleå.
Sofia Päivärinne, ansvarig för Vattenfalls tjänst SamEnergi, säger:
– Värmeåtervinning från datacenter eller andra verksamheter som genererar överskottsvärme till fjärrvärmesystemen innebär en win-win-situation. För datacentret eller industrin i fråga innebär detta en ekonomisk ersättning för en biprodukt som annars skulle gå till spillo. Dessutom bidrar denna typ av värmeåtervinning till att minska användningen av primär energi, vilket är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv. Regionalt främjar detta en cirkulär ekonomi där resurser används effektivt och lokala energibehov tillgodoses på ett smartare sätt, vilket stärker den hållbara utvecklingen i närområdet.
Stor potential men utmaningar kring ansvarsfördelning
Att fördela ansvar inom återvinningssystem är ofta en utmaning. När överskottsvärme överförs handlar det alltid om ett samspel mellan en källa – som ett datacenter – och en mottagare, vilket kan vara allt från en industribyggnad till ett växthus som odlar livsmedel eller ett fjärrvärmenät. För att undvika missförstånd om ansvarsfördelningen krävs en noggrann och tydlig definition av systemets gränser, så att alla inblandade vet exakt vad de ansvarar för och hur samarbetet ska fungera.
Företag som redan arbetar med återanvändning av överskottsvärme, såsom EcoDataCenter, har visat på potentialen i att inkludera värmeåtervinning i planeringsfasen. När de byggde sitt fossilfria datacenter i Falun, etablerades det nära en pelletfabrik där överskottsvärmen kunde användas för att torka pellets, vilket bidrog till att minska koldioxidutsläppen med 165 ton under 2023. Nu söker företaget fler samarbeten för att utnyttja överskottsvärmen ännu effektivare.
Samarbete för hållbar värmeåtervinning
För att maximera effektiviteten i överskottsvärmeåtervinning är det viktigt att de inblandade aktörerna ligger nära varandra geografiskt, så att värmeförlusterna minimeras. Planering redan från början underlättar också matchningen av värmebehov mellan olika verksamheter och minskar energispill. John Wernvik, marknadschef på EcoDataCenter, beskriver detta som en ny typ av samlokalisering där industrier delar resurser för att öka sin effektivitet.
I takt med att användningen av AI och behovet av beräkningskraft ökar, kommer också elförbrukningen att stiga. Därför är det nödvändigt att fortsätta utveckla cirkulära lösningar för överskottsvärmehantering. "Jag tror och hoppas att återvinning av överskottsvärme blir en självklar del av vårt ansvar som industrispelare," säger Wernvik. "I framtiden måste vi dela resurser på ett smartare sätt för att skapa en hållbar utveckling."
Källa: The Edit - From gigabytes to megawatts: Why residual heat is hotter than ever