Fjärrvärme

Fossilfri fjärrvärme får ny kraft i Vänersborg

Publicerad: 2025-04-14 Uppdaterad: 2025-04-14 kl. 14:50

Vid invigning av Lignum i Vänersborg

Den 11 april invigdes Vattenfalls nya värmeverk i Vänersborg – ett modernt tillskott som bidrar till en hållbar och långsiktigt trygg energiförsörjning i regionen. Med en mer diversifierad bränslemix och ett ökat fokus på leveranssäkerhet är det här ett naturligt steg i Vattenfalls långsiktiga satsning.

Med Lignum, ett nytt biobränsleeldat värmeverk, tar Vattenfall nästa steg i fjärrvärmens utveckling. Överskottsenergi från lokal industri kombineras med förnybart bränsle för att höja både kapacitet och leveranssäkerhet.

Namnet Lignum – latin för trä – syftar på den förnybara råvara som driver anläggningen. Två nya pannor eldas med träpellets, en förnybar restprodukt från skogsindustrin. Biobränslet, som kan levereras från den inhemska marknaden, innebär att vi stärker både robustheten och försörjningstryggheten i vårt energisystem – något som är extra viktigt i en tid präglad av konflikter i vår omvärld. Det ger oss bättre beredskap och ökad flexibilitet. Anläggningen kommer att stå för omkring 10–15 procent av den totala värmeleveransen.

– Vi har investerat drygt 150 miljoner kronor för att kunna möta efterfrågan från både nya och befintliga kunder. Det handlar både om att bygga ut kapaciteten och om att säkra upp en stabil och fossilfri värmeleverans även på längre sikt, säger Henrik Aleryd, anläggningschef på Vattenfalls värmeverk i Vänersborg.

Växer tillsammans med kommunen

Vattenfall har levererat fjärrvärme i Vänersborg i 30 år. Men själva fjärrvärmenätet etablerades redan på 1980-talet. Idag är cirka 10 000 hushåll anslutna till nätet och den största delen av värmen kommer från överskottsvärme från den lokala industrin, Vargön Alloys.

Benny Augustsson och Lovisa Fricot Noren vid invigning Lignum-minAtt nu komplettera med Lignum är ett sätt att både bredda bränslemixen och ytterligare stärka klimatnyttan. Det är också ett kvitto på hur fjärrvärmen utvecklas i takt med samhällets behov.

– Fjärrvärmen är en viktig pusselbit i den svenska energiomställningen. Den är lokal, cirkulär och bidrar till ett stabilt energisystem. Med Lignum stärker vi vår leveranskapacitet och säkerställer att vi även framåt kan leverera trygg och hållbar värme till våra kunder, säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall Värme Sverige.

Långsiktighet i fokus

Fjärrvärmen i Vänersborg har varit helt fossilfri sedan 2021. Nu byggs systemet ut för att möta nya behov och höja motståndskraften vid exempelvis kalla vintrar eller tillfälliga driftstörningar. Det kräver investeringar – både i teknik och kapacitet.

Det här är också en del av den större energiomställningen, där fjärrvärmen spelar en viktig roll. Genom att ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade, som överskottsenergi från industrin, och kombinera det med förnybara bränslen, skapas ett lokalt och mer resurseffektivt energisystem.

Samtidigt fortsätter omställningen på andra håll i landet, där målet är att all fjärrvärmeproduktion inom Vattenfall ska vara fri från fossila bränslen innan slutet av 2025. Vänersborg visar redan idag vad det kan innebära i praktiken – en cirkulär energilösning med förnybara och återvunna resurser i fokus. Samtidigt tryggas värmen för tusentals hushåll och lokala verksamheter.

Så bidrar Lignum till ett fossilfritt Vänersborg
Se Vänersborgs kommuns video från invigningen och hör hur Lignum är en pusselbit i deras målsättning om att vara fossilfria år 2030. Videon finns att se på LinkedIn här och på Facebook här.

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!