Fjärrvärme

"Vi har fått otroligt bra insikter om framtidens värmesystem"

Publicerad: 2024-09-02 kl. 07:26

"Vi har fått otroligt bra insikter om framtidens värmesystem"

Hur ska framtidens klimatsmarta uppvärmning se ut när Uppsala växer i rekordfart? Det har Uppsala kommun och Vattenfall Värme undersökt i ett gemensamt projekt med fokus på de sydöstra stadsdelarna.

I Uppsala pågår just nu ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt. Projektet omfattar en ny tågstation i sydöstra Uppsala, två nya tågspår till Stockholm, spårväg och flera nya stadsdelar i sydöstra Uppsala som tillsammans beräknas rymma fler än 80 000 nya invånare och upp till 20 000 nya arbetsplatser. Utvecklingen ska ske med målsättning om klimatneutralitet till 2030 och klimatpositivitet till 2050.

Gabriella Burel– Utbyggnaden kommer att ske successivt. Eftersom vi bygger på mark som till största delen utgörs av skogsmark och inte är bebyggd idag finns stora möjligheter att tänka nytt kring de tekniska systemen för uppvärmning, el, IT, vatten och avlopp – så att vi nyttjar resurserna så effektivt som möjligt, säger Gabriella Burel, programledare för hela utvecklingsprojektet hos Uppsala kommun.

– Som ett led i det har vi gjort en förstudie tillsammans med Vattenfall där vi tittat på hur vi kan få en klimatsmart uppvärmning av staden, fortsätter hon.

Studien visar flera intressanta resultat

I förstudien som kallas SILVER, som beviljats stöd från EU, Regionalfonden och Fonden för en rättvis omställning, har man förutsättningslöst tittat på tre olika alternativ: traditionell fjärrvärme, bergvärme och fjärde generationens energieffektiva fjärrvärme som bygger på lägre ingående temperaturer i systemet.

Fjärde generationens fjärrvärme har stora miljömässiga fördelar och öppnar för att nyttja lokala energikällor med lägre temperaturer

Maria Thomten– Vi kom fram till flera intressanta resultat. Ett är att bergvärme är en svår lösning i så pass stor skala, dessutom behövs omfattande utredningar eftersom det finns ett Natura 2000-område intill med känslig berggrund. I dagsläget bedöms det som alltför riskfyllt att borra i området i större utsträckning, säger Maria Thomtén, utvecklingsledare för Uppsala kommun.

– Ett annat är att fjärde generationens fjärrvärme har stora miljömässiga fördelar och öppnar för att nyttja lokala energikällor, lager med lägre temperaturer, samtidigt som merkostnaden jämfört med traditionell fjärrvärme är liten, fortsätter hon.

Effektbrist påverkar stadsutvecklingen

Hon påpekar att en annan fördel med fjärrvärme är att den avlastar elsystemet.

– Den effektbrist som för närvarande finns i elnätet påverkar hur vi kan utvecklas framåt. Det innebär att installation av värmepumpar i alltför hög grad kan överlasta systemet, vilket är viktigt att ha i åtanke vid samhällsplanering. 

Förstudien har också tittat på värmelagring som metod för att spara överskottsvärme från sommarhalvåret till vinterhalvåret.

Värmelagring kan vara ett effektfullt sätt att nyttja spillvärme som kommer kontinuerligt under året

– Värmelagring kan vara ett effektivt sätt att nyttja spillvärme som kommer kontinuerligt under året. Men utvecklade tekniska lösningar behövs innan vi hittar ett lagringskoncept som fungerar för det aktuella området, säger Maria Thomtén.

Nästa steg: politiskt inriktningsbeslut

Den gemensamma förstudien är ett av flera kunskapsunderlag som kommer att ligga till grund för ett politiskt inriktningsbeslut kring de sydöstra stadsdelarnas tekniska infrastruktur under första halvan av 2025.

– Arbetet som vi gjort tillsammans med Vattenfall har gett otroligt bra insikter om framtidens värmesystem. Vi kommer att ha stor nytta av dem i våra analyser både här och när vi bygger ut andra delar av Uppsala kommun, avslutar hon.

Hållpunkter i utbyggnaden i sydöstra Uppsala

  • 2025: Politiskt inriktningsbeslut för den tekniska infrastrukturen.
  • 2029: Den första spårvagnslinjen är i gång.
  • 2030: De första bostäderna börjar byggas.
  • 2034: Tågstationen i sydöstra Uppsala ska vara klar. Spårvägen är helt utbyggd.
  • 2050: Ett antal nya klimatpositiva stadsdelar med 33 000 bostäder och 10 000 till 20 000 arbetsplatser är på plats.  

"Fjärde generationens fjärrvärme fungerar väl med lokala spillvärmekällor och termiska säsongslager"

Dado Hadziomerovic"Uppsala kommuns höga klimat- och hållbarhetsmål ligger väl i fas med de ambitioner vi har på Vattenfall, vilket gör vårt samarbete väldigt givande.”

”Stadsutvecklingsprojekt är ofta väldigt komplexa. För att få en optimal energilösning är det viktigt att energifrågan prioriteras tidigt. Om man kan anpassa stadsdelen utifrån det finns stora effektivitetsvinster att hämta."

"Det kan handla om att samförlägga vatten och avlopp med fjärrvärme. Men också om hur man kan baka in verksamheter som har överskottsvärme och bygga en infrastruktur för att ta hand om den. Om man dessutom bygger mer energitätt, det vill säga på höjden, minskar energiåtgången och det behövs dessutom inte lika mycket rör. Det gör systemet kostnadseffektivt för alla.”

Dado Hadziomerovic, senior forsknings- och utvecklingsingenjör, Vattenfall 

BlaGul_1000x200

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme
Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!