Efterfrågan på fjärrkyla till Uppsalas medicintekniska bransch och andra industrier är del av bakgrunden till den nya kylackumulatorn på Vattenfalls område i Boländerna. I april öppnades kranen.
– Det är i princip en kyltermos, säger Mattias Lindqvist, Vattenfalls projektledare för bygget av den nya anläggningen som ska kunna förse kunder i Uppsala med kylning i stor mängd.Foto: Alexander Kristofersson - Kylackumulatorn i Uppsala
En rejäl kyltermos i och för sig som rymmer 20 miljoner liter kallvatten. Ett år har den tagit att bygga och den ser redan halvrostig ut, men Mattias Lindqvist lovar att den alldeles snart ska vara helrostig. Cylindern är klädd i rosttrögt stål, som trots sin rödbruna yta är särskilt vädertåligt, och det ”organiska” utseendet var en förutsättning för bygglovet.
– Industrier kan behöva stora mängder kyla på väldigt kort tid, säger Mattias Lindqvist, och nämner som exempel hur ett bageri mycket hastigt kan vilja kyla bröd som har bakats under en dag.Bild: Jonathan Borba on Unsplash
Som fjärrvärmenätet men kallt
Liksom fjärrvärme ersätter lokal eldning, ersätter fjärrkylan eldrivna kylanläggningar runt om i samhället. Självklart krävs separata rör för det kalla vattnet. Fjärrkylenätet har mycket mindre geografisk täckning än fjärrvärmen, vilken värmer bostäderna för 90 procent av Uppsalaborna. Men i centrala Uppsala finns ett växande antal kylkunder.Vattenfall Värmes Mattias Lindqvist har lett det nyss driftsatta projektet där kapacitet att lagra och leverera fjärrkyla i Uppsala har byggts ut.
Och precis som värme produceras även fjärrkyla på Vattenfall Värmes anläggning i Boländerna.
När det gäller svalka för offentliga miljöer under heta sommardagar är det relativt lätt att förutse åtgången, som går i vågor med topp på eftermiddagen.
Men för industriprocesserna, där mycket kyla behövs momentant, har reserven och överföringskapaciteten behövt byggas ut. Stora kunder finns i Uppsalas starka medicintekniska bransch.
Sexgradigt vatten ut
156 megawattimmar är måttet på den energimängd som den nya ackumulatorn lagrar i form av kyla. Det är inte vattenmängden som varierar, utan temperaturen. I princip fylls och töms energireserven varje dygn, men den kommer inte att användas fullt ut förrän ett antal år in i framtiden. Vattnet ut i nätet håller cirka 6 grader, och när det kommer tillbaka efter användningen är det omkring 15 grader varmt. Vattnets temperatur i ackumulatorn växlar över dygnet mellan ungefär samma värden. Det är samma vatten i tanken som ute i nätet.
Vid avfallsförbränningsanläggningen i Boländerna finns så kallade absorptionskylmaskiner, där energi i form av värme kan användas för att producera kyla. På vintern utnyttjas också så kallad frikyla från den omgivande luften, vid sidan av värmepumparna som producerar värme och kyla samtidigt. Men på sommaren behöver kylproduktionen kompletteras med eldrivna aggregat som står i en rad på gården nedanför. Deras kyla är dyrare att producera, och ett syfte med den nya kylackumulatorn är att elaggregaten inte ska behövas lika ofta, utan att kapaciteten hos de värmedrivna kylmaskinerna ska kunna utnyttjas mer över dygnet.
Vill du läsa mer om fjärrvärme för företag? Besök då Vattenfall fjärrvärme.