Energiteknik, Fjärrvärme, Uppsala

Samarbetet i företagsparken ska göra Uppsala mer hållbart

Publicerad: 2019-06-14 Uppdaterad: 2020-03-17 kl. 15:55

Team_vattenfall

Tre storföretag i medicinsektorn står i fokus för ett fördjupat energisamarbete i Uppsala Business Park, i området Fyrislund. 40 gigawattimmar om året av fjärrvärme och fjärrkyla kommer närbelägna Vattenfall Värme att leverera till dem och deras hyresvärd.  

Thermofisher, Fresenius Kabi och Johnson & Johnson är de företag i läkemedels- och medicinteknikbranschen som nu tar nästa steg för att utveckla energiförsörjningen i området. Medverkar gör även Klövern, fastighetsägaren bakom Uppsala Business Park. De fyra företagen har sedan tidigare ett samarbete med Uppsala kommun, med en gemensam vision för bland annat energiförsörjningen i området. Hållbarhet, innovation och kostnadsoptimering är drivkrafterna bakom den nya överenskommelsen, där Vattenfall ska leverera 40 gigawattimmar värme och kyla.Team_vattenfall

Medicinska processer behöver kylas

I Uppsala står fjärrvärmen för mer än 90 procent av uppvärmningen, och stadens fjärrvärmeanläggning – två kilometer västerut från Uppsala Business Park – är Vattenfall Värmes största i Sverige. Just medicinsektorn står för ett viktigt användningsområde när det gäller kylning, i olika processer, och Vattenfall Värme har nyligen stärkt sin kapacitet att leverera fjärrkyla, genom att bland annat bygga en ackumulator där producerad kyla kan sparas tills den behöver användas.

En spännande resa

Vid sidan av energileveranserna från Vattenfall omfattar avtalet med de fyra Fyrislundsföretagen även möjligheten för kunderna att själva bidra med sin överskottsvärme.Ulrika_Jardfelt_08– Det har varit en spännande resa att utveckla samarbetet med dessa kunder som önskat bli mer aktiva i energisystemet. Tillsammans kan vi ytterligare förstärka Uppsalas positiva klimatprofil och bibehålla stadens position som ledande klimatstad på världskartan, säger Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme Sverige.

– Vi arbetar sedan tidigare med en digitalisering av fjärrvärmeleveranser och för att göra denna nya typ av samarbeten möjliga. Utgångspunkten är områdets systemnytta, som kan uppnås genom att vi hjälper våra kunder att själva både övervaka och styra sin leverans av fjärrvärme och fjärrkyla, säger hon.

Många förknippar fortfarande det aktuella området i Fyrislund med läkemedelsjätten Pharmacia som flyttade dit i slutet av 1960-talet, för att kunna låta sin tillverkning växa. 

Vill du veta mer om fjärrvärme för företag? Vattenfall Fjärrvärme

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!