Elbilen rosar marknaden – men vilket drivmedel är egentligen mest miljövänligt för höstens utflykter på Sveriges vägar? Och hur ska man bo för att minimera sitt klimatavtryck?
På sajten Klimatsmart semester kan den som vill beräkna exakt hur stor klimatpåverkan en resa skulle ha. Sajten har en fullfjädrad kalkylator som redovisar resultat för alltifrån cykel till flyg och även vilka typer av boenden som renderar störst klimatpåverkan.
I det här fallet har vi valt att koncentrera oss på bilsemester. Under sommarens “hemestrar” har det varit populärt att ta bilen till fjällen för att vandra. En resa tur och retur mellan Stockholm och välbesökta Åre för två personer skulle innebära 145,9 kilogram i koldioxidutsläpp med bensinbil och 95,8 kg med diesel. Att ta elbilen de dryga 122 milen skulle innebära 11,6 kg utsläpp. Med cykel har du ingen klimatpåverkan alls – men å andra sidan tar det nästan 1,5 dygn att trampa hela vägen till Åre. Och det är utan några stopp.
Väl på plats finns det boenden som har olika stor klimatpåverkan. I kalkylatorn har vi angett att resan varar totalt fyra nätter. På ett genomsnittligt hotell “kostar” de nätterna 34 kilo koldioxidutsläpp. Väljer ni istället ett boende med mindre klimatpåverkan resulterar de fyra nätterna bara i 8 kilo utsläpp. Det kan till exempel vara hotell som satsar på lågt klimatavtryck, ett vandrarhem eller en campingstuga.
Klimatneutrala boenden resulterar som namnet antyder i noll utsläpp. Den här kategorin innefattar till exempel att vara inneboende – och självklart fjällfavoriten tält! Om ni åkt nattåget så räknas klimatavtrycket in i transporten och den övernattningen är då klimatneutral. Detsamma gäller om ni tar husbilen upp.
Pandemi och resvanor
Det gäller att tänka efter när man bokar resor. I spåren av coronapandemin är det spår att våra resvanor kommer att förändras permanent – och kanske är det för det bästa. En vanlig solsemester med flyg och boende på hotell kostar mycket mer i utsläpp jämfört med bilsemester och camping i Sveriges vackra natur.
Fyra nätter på hotell för två personer i Split i Kroatien resulterar i 699 kilogram koldioxidutsläpp med flygresan inräknad. Det är mer klimatpåverkan än ett år av hushållsel för en genomsnittlig svensk villa. Vår exempelresa till Årefjällen kostar maximalt 180 kilo utsläpp – en siffra som kan slipas ner till endast 12 kilo med en elbil och övernattning i tält. Det är en jämförelse som tål att tänkas på – även efter pandemin.
(Källa: klimatsmartsemester.se)
Läs mer: Roadtripp med elbil – här är tre rutter att besöka >
Läs även: Pandemins miljövinster en parentes utan ihärdigt arbete >