EU:s direktiv för hållbarhetsrapportering driver utvecklingen mot ökad öppenhet kring företags miljöpåverkan. När kraven skärps får elens ursprung en större betydelse – särskilt inom branscher med hög energiförbrukning. Allt fler företag väljer därför el med EPD® (Environmental Product Declaration) som en tydlig del i sitt klimatarbete.
– EPD Environmental Product Declaration ger information om praktiskt taget all miljöpåverkan under elens livscykel, från vagga till grav, inklusive uppförande och nedmontering av kraftverk. Under de senaste fem åren har efterfrågan på el med EPD ökat markant och köps nu av majoriteten av våra kunder, säger Mika Mäntykenttä, Key Account Manager för storkunder på Vattenfall.
Ett konkret stöd i hållbarhetsarbetet
El med EPD ger insyn i resursanvändning, utsläpp, avfall, återvinning och markanvändning för varje producerad kilowattimme. EPD fungerar dessutom som en kvalitetsstämpel – informationen är objektiv och baseras på ISO 14025-standarden.
– Det finns ett växande behov för företag att rapportera om indirekta utsläpp eller scope 3-utsläpp, och rapporten kommer att redovisa dessa utsläpp. Detta är en klar fördel för företagen i deras arbete med hållbarhetsrapportering, eftersom rapporten ger dem direkt information om miljöpåverkan från deras elförbrukning utan att behöva göra en separat beräkning, tillägger Mäntykenttä.
Vattenfall har genomfört livscykelanalyser sedan 1993 för sina vatten-, vind- och kärnkraftverk i Norden. Vattenfall är för närvarande det enda energibolaget som har en EPD för sin nordiska elproduktion.
– En annan viktig aspekt av att använda en EPD är att informationen verifieras av en oberoende tredje part, säger, säger Mäntykenttä.
Verkliga exempel: Företag som gått före
Flera företag har redan tagit steget och valt el med EPD. Orthex, en tillverkare av konsumentvaror, har sedan 2020 använt Vattenfalls förnybara el med en EPD. Även hamburgerkedjan Hesburger var tidigt ute. Redan 2017 valde de vindkraft med EPD för sina lokaler och sin produktionsanläggning i S:t Karins.
– Konsumenterna tänker alltmer på hållbarhet och förväntar sig att företagen agerar ansvarsfullt även när det gäller elupphandling, betonar Mäntykenttä.
Konkurrensfördel från nordisk vatten- och vindkraft
De nordiska länderna har ett starkt utgångsläge tack vare en hög andel förnybar el från vatten- och vindkraft.
– Förnybar energi har också en viktig roll att spela, till exempel i olika energilagrings- och vätgasprojekt. För framtiden är det viktigt att infrastrukturen fungerar väl och att förnybar energi finns tillgänglig till överkomliga priser, tillägger Mäntykenttä.