Elmarknaden, Elpriser

Hur blir elmarknaden i vinter?

Publicerad: 2023-04-28 Uppdaterad: 2023-05-08 kl. 13:43

Vinterlandskap

Vintern som gick präglades av oro för energitillgången, men sedan klarade vi oss igenom ganska bra och möjligheten att tillfälligt stänga av strömmen behövde inte användas. Men hur ser det ut inför kommande vinter?

Mariam-Bel-FdhilaMariam Bel Fdhila är portföljförvaltare på Vattenfall, vilket innebär att hon följer och analyserar energimarknaden. Hon förklarar att det i fjol blev något av en ”perfekt storm”: Kriget i Ukraina, den sviktande kärnkraften i Frankrike och väldigt dåligt hydrologiskt läge i Sydeuropa. Men det framgick ändå snabbt att det inte skulle behövas någon ransonering.

– Konsumtionen gick ner och det fanns gott om gas på kontinenten.

Hur är då stämningen inför vintern 2023?

– Vi ligger bättre till än förra året, det är ett mindre ansträngt läge. Än så länge är det bara lite oro för hydrologin. Just nu är det ett litet underskott i vattenlagren jämfört med snittet för de senaste 50 åren och om det fortsätter så under året blir det ett stort underskott. Ett annat orosmoln är de franska kärnkraftverken. Strejker gör att revisioner och underhåll inte kan genomföras och det drar ner kärnkraftskapaciteten märkbart.

Men vi hjälps av att Olkiluoto 3 (det 14 år försenade finska kärnkraftverket) kommit i drift nyligen och även att Ringhals 4 är tillbaka. Det innebär att vi kommer ha mer kapacitet i Norden.


Energy Plaza Podcast

I det första avsnittet av Energy Plaza podcast svarar Mariam på frågorna som många ställer sig just nu: Kommer elpriserna att sjunka? I så fall när och vad kan vi förvänta oss inför den kommande vintern? Lyssna nu!

Energy Plaza Podcast: När blir elpriserna normala igen?


Viktigt med tillräcklig gaskapacitet

En annan central fråga handlar om gastillgången. I Tyskland har flera terminaler byggts på kort tid för att kunna importera gas i flytande form från USA, Kanada och Mellanöstern.

– Men även om gaslagren är fulla skulle de inte räcka till för en lång, kall vinter. Kanske lagren behöver byggas ut, säger Mariam Bel Fdhila.

Tysklands stora beroende av gas aktualiserar också nödvändigheten av att ha flera olika energikällor för att minska sårbarheten.

Förändrade prisområden

Det svenska energisystemet är tätt kopplat till den europeiska energimarknaden. Men det finns också åtgärder att göra på hemmaplan.

– Det finns planer på att göra om prisområdena för att underlätta överföringen. Nu finns det knappt någon produktion i prisområde 4 och då är det svårt att prissäkra där.

Hur stor konsumtionen är spelar förstås också roll för balansen på elmarknaden. Under hösten och vintern var det många europeiska länder som uppmanade såväl hushåll som företag att spara energi genom att exempelvis sänka värmen och det gav också resultat.

Vädret avgörande

Men den kanske viktigaste faktorn för hur elpriserna blir i vinter går inte att påverka, för det handlar om vädret. Förutom att det krävs mer energi för uppvärmning när det är kallt berättar Mariam Bel Fdhila att man förra vintern såg hur isläggning i älvar skapade problem för vattenkraften och även vindkraften påverkades negativt av kyla.

– Den idealiska vintern är när det är milda temperaturer med mycket vind och regn. 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!