Magdalena Andersson jobbar som intressentansvarig på Vattenfall Värme. En roll som innebär att hon ofta reser mellan Vattenfalls olika svenska fjärrvärmeorter för att träffa intressenter, kunder och samarbetspartners. Vi passade på att fånga henne i farten och ställa 5 snabba frågor.
1. På vilket sätt hjälper Vattenfall Värme kommuner och andra intressenter att nå sina miljömål?
– På många olika sätt! För det första levererar förnybar och återvunnen värme, kyla och ånga i de kommuner vi är verksamma. I och med det är vi med och möjliggör elektrifieringen både i lokalsamhället och samhället i stort. Fjärrvärmen producerar vi till största delen av restavfall som inte kan återvinnas på annat sätt.
– Sedan jobbar vi med lokala hållbarhetslöften. I exempelvis Uppsala är vi mycket aktiva i Uppsala Klimatprotokoll – där vi gör gemensam sak med lokala företag och andra aktörer för att bidra till att kommunen når sina ambitiösa klimatmål.
2. Hur jobbar Vattenfall Värme själva med hållbarhet?
– Hållbarhet genomsyrar hela affärsstrategin. En gigantisk milstolpe i närtid är att vi, innan 2025 års slut, ska ha fasat ut den sista andelen fossil olja ur produktionen. Det vill säga under nästa år! Redan nu har vi en fossilfri leverans på de flesta orter, exempelvis Haninge, Nacka, Tyresö, Värmdö och Vänersborg. År 2040 ska hela verksamheten vara netto noll.
– Vi håller också på att konvertera vår fordonsflotta till förnybara bränslen. Vi transporterar bränslet till våra anläggningar med biobränsle. Vi har laddplatser på alla våra anläggningar och installerar löpande solceller på taken.
3. Kan du berätta om ett spännande projekt som pågår hos er?
– Absolut! Får jag välja två? Innovationsarbetet glöder just nu i Haninge kommun, där vi har långtgående planer på att bygga en anläggning för bio-CCS vid kraftvärmeverket i Jordbro. Det handlar alltså om koldioxidinfångning, ett sätt att minska koldioxid i atmosfären. Och i Vänersborg bygger vi just nu en helt ny anläggning för ännu mer trygg och leveranssäker fjärrvärme.
4. Vad är ditt bästa tips om man som kommun eller företag vill få bättre koll på sin fjärrvärme?
– Då tycker jag att man ska börja använda kundportalen frekvent! Där finns fantastiskt fina möjligheter att få stenkoll på förbrukningen, både nuläge och utveckling över tid. En smidig, kostnadsfri tjänst, som jag önskar att fler upptäckte. Så vill jag också tipsa om att prenumerera på vårt nyhetsbrev om fjärrvärme. Håll också utkik efter event och webbinarier, som vi arrangerar löpande i aktuella ämnen.
5. Till sist Magdalena, vad tycker du är roligast med ditt jobb?
– Att få träffa så många intressanta människor, och se hur vi kan samverka ännu bättre. Att få bidra till en framåtdrift i hållbarhetsfrågan, på ett sätt som bara kan ske när flera olika aktörer gör gemensam sak. Det är verkligen givande.
Kontakta Magdalena Andersson här!