Fjärrvärme, Uppsala

Toppjobbet i kranen blev inspiration för Uppsalabor

Publicerad: 2020-03-31 Uppdaterad: 2020-06-24 kl. 07:17

kranen

Det är inte alla som börjar arbetsdagen med hissresa upp till en kranförarkorg på 80 meters höjd. Att Ewelina Koseda gör det, på Vattenfalls byggområde för Carpe Futurum i Uppsala, inspirerade en reporter från Sveriges Radio P4 Uppland att åka med upp.

Fredag den 27 mars sändes radiointervjun, som går att höra här. Inslaget handlar inte bara om vägen upp i kranen, utan minst lika mycket om Ewelina Kosedas väg från Polen till Sverige, och från tidigare jobb som städare till ett relativt sent
karriärbyte med bestämt sikte på att bli just kranförare.

Reportern Stina Zetterberg medger att hon underskattade prövningen i att åka med Ewelina Koseda upp i kranen för intervjun.

– Jag är själv klättrare, så jag tänkte att det skulle gå hyfsat bra, men ...

Stina Zetterberg liknar hissen vid en plåtkub.

– Den kändes väldigt liten, och den hackade längs vägen. Det går att kika ut från den om man vill – men det ville inte jag. Hon som gav mig skyddskläderna sa ’Ska du åka upp där, det skulle inte jag ha gjort’. Och sista biten upp till hisskorgen fick vi klättra.

Möten som inspirerar

Som reporter tycker sig Stina Zetterberg märka att inte minst kvinnliga lyssnare blir inspirerade av intervjumöten med andra kvinnor som är trygga i sina roller. Tipset om Ewelina fick hon från en vän som arbetar på Vattenfall Värme.

– Hon gav ett så starkt och tryggt intryck. Det var några tillfällen under vägen upp som hon sa ’det är ingen fara, det här går bra’, säger Stina Zetterberg om mötet med Ewelina.

– När man åker upp första gången tänker man kanske mest på sin egen säkerhet – men det var roligt att se hur fokuserad hon själv var på säkerheten för alla som jobbar nere på marken.

SR P4 Uppland började i februari att sända en inslagsserie om ovanliga yrken. Först ut att intervjuas var Sveriges enda rättsentomolog, Uppsalabaserade Anders Lindström. Entomologer är djurvetare specialiserade på insekter, och rättsentomologens arbete består inte minst i att bestämma dödstidpunkter utifrån storleken på likmaskar.

Efter sändning listas inslagen här.

Toppbild: Kranen som Ewelina arbetar i dagligen. Det är en av alla kranar som används för att bygga biobränslepannan Carpe Futurum hos Vattenfall Värme i Uppsala. 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!