Effektivt, smidigt och säkert. Nu testar Vattenfall ett nytt sätt att identifiera och bekräfta läckage med värmekamera på drönare.
I takt med teknikens framfart hittas ständigt nya, bättre lösningar. Vattenfall, som sedan länge arbetat med att driva den tekniska utvecklingen inom energi framåt, utforskar alltid nya alternativ. Inte minst inom området digitala inspektioner, där man under de senaste månaderna testat drönare med värmekamera som ett verktyg för att upptäcka och fastställa misstänkta fjärrvärmeläckage. Något som tidigare gjorts manuellt, eller med hjälp av flygplan – två metoder som är både omfattande och kräver stora resurser.
Ingen tvekan om att drönartermografering är något vi kommer att arbeta med
Anders Lindström, som jobbar som produktägare för Research and Development inom digitala inspektioner och Åsa Astervik, projektledare, har båda arbetat på Vattenfall i många år och berättar mer om projektet.
– Strax innan årsskiftet fick vi en förfrågan och började då titta på om vi kunde använda drönare i den här typen av processer. Vi har analyserat säkerhet och risker, och tittat på vilken typ av tillstånd som krävs för att arbeta med drönare i de här miljöerna, säger Åsa Astervik.
Fördelarna är många. Än så länge utvecklas och utvärderas metoden med drönare, men lika mycket handlar det om att integrera detta i organisationen – och kanske är det där utmaningen ligger, även om det är fullt görbart.
– Det finns ingen tvekan om att drönartermografering, värmekamera monterad på flygande drönare, är något vi kommer att arbeta med inom en snar framtid. Vi använder oss redan nu av drönare i andra delar av verksamheten, det handlar bara om när och hur, säger Anders Lindström.
Utmaningar finns alltid, med all ny teknik och med nya metoder. Men i fallet med att använda drönare i jakten på läckor tror Anders Lindström och Åsa Astervik att de är överkomliga. Det gäller bara att få allt att falla på plats, och bli en del av rutinerna. Vid termografering används en slags kamera som registrerar infraröd strålning, IR-strålning. Med drönare kan inspektionen göras oftare och ”on demand”, det vill säga direkt när behovet uppstår och inte bara med visst intervall.
Ska kunna användas dagligen
Drönaren, med sin värmekamera, används för att från ovan få en tydlig bild av hur markens värmeprofil ser ut. Markens värmeprofil kan matchas mot kartor som visar var fjärrvärmerören ligger så att man ser om så kallade ”hotspots” sammanfaller med fjärrvärmenätet och därmed är ett misstänkt läckage.
Nästa steg i projektet blir att hitta en lösning inom arbetsprocessen så att det inte bara resulterar i termograferingsbilder, utan även filtrering och analys – något som gör att användaren kan få en fullständig rapport. Detta kommer inte bara förbättra metodens resultat utan också möjliggöra en enklare implementering. I framtiden kan även AI användas för att utveckla analysmöjligheterna.
– Tanken är att detta är något som verksamheten ska kunna tillhandahålla dagligen, vid behov. Visionen är att de som jobbar ute på fält har tillgång till en drönare, för att enkelt och smidigt kunna göra sitt jobb och samla in viktigt underlag. Det skulle skapa en bra grund för att kommunicera internt, vilket säger sig självt bidrar till positiva effekter inom företaget, säger Åsa Astervik.
Det främjar arbetsmiljön, bidrar till bättre kvalitet och man får en ”instant reward”
Den positiva prisutvecklingen tillsammans med förbättringar på kvalitet och effektiv ny teknik skapar stor motivation till att testa nya saker som exempelvis termografering. Priset för en drönare har man tjänat in väldigt snabbt, och vad gäller tekniken går den i rask takt framåt så här finns massor av utvecklingspotential. Nu gäller det bara att den hittar sin hemvist inom Vattenfalls verksamhet.
– Drönaren är ett tacksamt hjälpmedel för inspektioner. Det främjar arbetsmiljön, bidrar till bättre kvalitet och man får en ”instant reward” vilket är en enorm fördel, avslutar Anders Lindström.