Energiteknik, Hållbarhet och socialt engagemang, power-as-a-service

Det våras för “ö-drift” med batterilager

Publicerad: 2020-07-14 Uppdaterad: 2024-09-12 kl. 12:27

ö-drift-batterilager

Vad skulle du ta med dig till en öde ö? Northvolt och Vattenfall hoppas att det svaret snart ska vara “ett batterilager”.

Okej, det kanske är att driva konceptet till sin extrem. Men det nya batterilagret Voltpack Mobile System från svenska tillverkaren Northvolt och energibolaget Vattenfall lämpar sig utmärkt för så kallad “ö-drift” – ett begrepp som är något bredare än det kan tyckas vid första anblick. Med ö-drift menas helt enkelt lokal elproduktion i mindre “öar” som är geografiskt begränsade, så kallade mikronät. Det rör sig alltså inte i första hand om en liten landmassa omgiven av vatten.

Men att batterilagret skulle fungera utmärkt vid en faktisk ö-vistelse råder det inga tvivel om. De flesta som i dagsläget producerar sin egen el gör det med solpaneler. Problemet är att solpaneler inte producerar lika mycket el vid dåligt väder – och ingen alls på natten. Då kommer ett energilager väl till pass.

– Energilagring ger snabb tillgång till ström när kunderna behöver sänka effekttoppar eller om nätanslutningens kapacitet är otillräcklig, säger Torbjörn Johansson, chef för Vattenfall Network Solutions Sweden, i ett pressmeddelande.

Fler lösningar på lager

Andra tänkbara användningsområden är förstärkning av befintligt elnät (som här i Landskrona), som energikälla vid strömavbrott eller laddning av elbilar. Batterilagret kan även vara ett miljövänligt alternativ till de dieselgeneratorer som ofta används vid byggarbetsplatser.

Produkten är del av satsningen “Power as a service”, där Vattenfall står för investering, ägande, ansvar och drift. Varje batterilager levererar 250 kW effekt, men hela systemet ska också vara skalbart. Fem enheter kan kopplas samman och leverera en total kapacitet på 1225 kWh. Enligt Vattenfall kan den lagrade energin räcka i åtminstone flera dagar och ibland veckor, beroende på vad uppdraget är.

För privatpersoner som själva vill investera i ett batterilager finns statligt stöd att söka för del av installationskostnaden, skriver Energimyndigheten på sin hemsida. Sedan 2009 finns även ett stöd för köp och installering av solceller. Det stödet riktar sig både till privatpersoner och företag.

För att läsa mer om lokal elproduktion i så kallade mikronät, klicka här.

New call-to-action

(Foto: Pontus Wellgraf/Unsplash)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!