Har du någon gång upptäckt grönt vatten på marken, mitt i stan? Då har du sannolikt snubblat över en fjärrvärmeläcka. Vid behov tillsätts nämligen pyranin i fjärrvärmevattnet – ett rent grönt färgämne som gör en hjälteinsats när det gäller att markera läckor.
Fjärrvärmevattnet passerar oss ofta helt obemärkt förbi i vardagen. Nästan 100 grader varmt susar det fram under våra fötter längs gatorna, för att värma upp bostäder och verksamheter runt om i städerna. Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett eget slutet system, helt skilt från varmvattnet i våra kranar, syns det sällan för blotta ögat. Men det finns undantagsfall – och det är när pyraninet också cirkulerar i ledningarna. Då blir vattnet nämligen grönt.
– Vart femte till sjätte år brukar vi färga fjärrvärmevattnet grönt i Uppsala. Det gör att vi snabbare kan upptäcka eventuella läckor på ledningarna, och åtgärda direkt innan det gör allvarlig skada, säger Cecilia Baecklund, arbetsledare för drift och underhåll på Vattenfall Värme.
Ledningarna i Uppsalas fjärrvärmenät är cirka 50 mil långt och större än de flesta fjärrvärmenät i Sverige då det byggts ut under många år. De äldsta delarna är från början av 1960-talet, vilket gör att det finns större risk för att ledningarna kan gå sönder.
– Stålrören rostar på utsidan, de utvidgas och drar ihop sig när temperaturen utomhus ändras snabbt och det blir så kallade utmattningsskador som tär på rören. När det börjar smälta i naturen så är det vanligt att det uppstår småläckor.
Det kan hända vid läcka
Skadorna på ledningarna kan få stora konsekvenser om man inte agerar kvickt, eftersom det varma vattnet snabbt äter sig genom sprickorna. Ju större del av ledningarna som behöver bytas ut, desto längre blir avbrottet i fjärrvärmeleveransen. Det innebär också en högre kostnad både för materialet och arbetet som krävs för att åtgärda läckan. För att begränsa skadan och minimera avbrottstiden och kostnaderna är det därför viktigt att hitta varje läcka så tidigt som möjligt.
Pyranin är ett livsmedelsklassat, grönt färgämne som finns i allt från smink och schampo till diskmedel. Det har använts för att spåra läckor i fjärrvärmeledningar och andra energisystem sedan slutet av 1980-talet. Pyraninet kommer i form av ett väldigt fint pulver som blandas ut med vatten, för att sedan pumpas in i fjärrvärmenätet via en punkt på det centrala värmeverket. Det är mikroskopiskt små mängder som tillsätts, och därmed helt ofarligt för miljö och människor – men tillräckligt kraftfullt för att spela en avgörande roll i att lokalisera fjärrvärmeläckor.
– Genom att tillsätta pyranin kan vi snabbt skilja fjärrvärmevattnet från regnvatten, dricksvatten och grundvatten – och det gör det enklare att spåra läckorna, säger Cecilia Baecklund.
Effektfullt och ofarligt
Till vardags görs kontinuerliga kontroller över hela fjärrvärmenätet vid kammare och brunnar för att kunna hitta fjärrvärmeläckor i tid. Med pyranin tillsatt i fjärrvärmevattnet är det ännu lättare att upptäcka var läckorna befinner sig:
– Pyranin är fluorescerande och därför lätt att hitta med en UV-lampa – men det går också att se med blotta ögat. Om det är en spricka i en ledning så kan man se att asfalten eller marken blir lite grönskimrande där fjärrvärmevattnet läcker ut. Och det syns såklart extra mycket om det är snö ute!
Marken fotograferas med värmekameror
Vattenfall Värme använder sig också av en teknik som kallas flygtermografering för att lokalisera läckorna, där man fotograferar marken med värmekamera från flygplan. Eftersom fjärrvärmevattnet är kokande varmt så syns sprickorna i ledningarna direkt där det tränger ut vatten – och i kombination med det gröna pyraninet blir det ännu tydligare. Även allmänheten är till stor hjälp för att upptäcka läckorna:
– Det roliga med pyranin är just att det blir så visuellt – och att alla kan hjälpa till. Ser du grönt vatten i marken så är det med största sannolikhet en fjärrvärmeläcka i närheten. Däremot kan varmvattnet som kommer ur kranarna hemma bara råka bli grönt om man har en läcka i sin egen värmeväxlare, vilket kan hända hos exempelvis bostadsrättsföreningar. Oavsett var man upptäcker grönt vatten är det bara att ringa in till vår kundservice och berätta mer, så kan vi hjälpa till att lösa problemet på bästa sätt, säger Cecilia Baecklund.