Förnybar energi, fossilfri, Fjärrvärme

"Carpe Futurum kan bli en inspiration för ett mer energitryggt Europa"

Publicerad: 2022-03-31 kl. 12:16

"Carpe Futurum kan bli en inspiration för ett mer energitryggt Europa"

Nya biobränsleanläggningen Carpe Futurum i Uppsala kommer att minska koldioxidutsläppen med 1 miljon ton på 5 år. Nu berättar Ulrika Jardfelt, chef Vattenfall Värme, att man planerar att ta modellen internationellt – med siktet inställt på Europas största fjärrvärmenät i Berlin.

Biobränsleanläggningen Carpe Futurum invigdes nyligen med representanter för Vattenfall och Uppsala kommun på plats i en fartfylld livesändning. Stämningen var högtidlig när nästa generations Uppsalabor tryckte på den symboliska startknappen för att officiellt inviga biobränsleanläggningen – som kommer att halvera klimatavtrycket för de invånare som får sin uppvärmning från fjärrvärme. Det markerade även sista steget i processen att ersätta torv med förnybara och återvunna bränslen.Ulrika Jardfelt_F3A9959_

– Så här långt har vi investerat 3,5 miljarder kronor i omställningen för att bli fria från fossila bränslen i Uppsala. Det kan man tycka är jättemycket, men vi ser det som en långsiktig investering och det kommer över tid att spara pengar. Från ett kundperspektiv har hela den här omställningen kunnat göras utan att höja priserna på fjärrvärmen i staden, berättar Ulrika Jardfelt under invigningen.

Fossiloberoende är inte bara bra för klimatet. Det är generellt bra att inte vara beroende av andra länder när det gäller energi. Hur går tankarna där?

– Jag ser tre olika dimensioner när det gäller en hållbar energiförsörjning. Den första är energitrygghet, den andra är miljömässiga påverkan och den tredje är kostnader. Alla dessa tre är otroligt viktiga, och måste vara i balans.

– Med det som händer i omvärlden nu så har energitryggheten blivit ett stort problem. Europa är väldigt beroende av både kol och gas. Inte minst i Tyskland där 40% av all gasanvändning kommer från Ryssland. Det vi gör här i Uppsala nu, det visar hur vi skulle kunna göra i Berlin.

Vattenfall Värmes verksamhet finns, förutom i Sverige, även i Nederländerna, Storbritannien och i Tyskland, där man driver Europas största fjärrvärmenät i Berlin.

I Tyskland kommer 40% av all gasanvändning från Ryssland. Det vi gör i Uppsala nu, visar hur vi skulle kunna göra i Berlin

– Fjärrvärme är rörledningar i marken med hett vatten, men när det gäller hur man värmer upp vattnet kan man använda alla möjliga lösningar. Man kan använda överskottsvärme eller returträ som i Carpe. Och i Vattenfall har vi tillgång till den senaste tekniken, det gäller att nyttja det och göra det bästa för den lokala marknaden, fortsätter Ulrika Jardfelt.

Ett spännande projekt kopplat till Carpe Futurum, som också lyftes under invigningen är att Vattenfall, Shell, SAS och LanzaTech ska undersöka möjligheterna för världens första storskaliga produktion av hållbart syntetiskt flygbränsle. Istället för att använda ny fossil råvara i produktionen är planen att flygbränslet ska framställas av infångad koldioxid från fjärrvärme och fossilfri el. Ett sätt att återanvända det som är ett stort problem och göra om det till en tillgång.

Vattenfall Värmes satsning i Uppsala kommer att minska koldioxidutsläppen med 1 miljon ton de kommande 5 åren. Hur känns det?

– Ja, det är mycket! En jämförelse: hela det svenska inrikesflyget, innan pandemin, stod för 0,5 miljon ton per år. Så den här minskningen motsvarar dubbelt så mycket som ett helt års inrikesflyg. Det säger något om hur stor skillnad man kan göra med den här typen av investeringar.

Vad tar du med dig från invigningen av Carpe Futurum?

– Det jag tar med mig är det här ska vi göra i resten av Europa också. Med den energiotrygghet vi befinner oss i nu, så blir Carpe verkligen en inspiration. Och Uppsala blir en förebild, säger Ulrika Jardfelt.

Här kan du se invigningen av Carpe Futurum i efterhand. Intervjun med Ulrika Jardfelt börjar 42 min in i sändningen.
 

 

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!