Enligt lag ska vattenkraften i Sverige miljöanpassas genom att förses med moderna miljövillkor. Förväntningarna på verksamhetsutövare att engagera sig i miljöfrågor har ökat och Vattenfalls ambition är att vara nettopositiva för biologisk mångfald. Som en del i den ambitionen ska åtgärder för att förbättra den biologiska mångfalden vara integrerade i alla aktiviteter där företaget påverkar naturen.
Samarbete för konkreta åtgärder
I programmet samarbetar Vattenfall med olika universitet i ett flertal forskningsprogram. Genom nära samarbete med forskningen vill företaget utveckla och studera hur konkreta åtgärder i och kring de älvar där Vattenfall har verksamhet kan bidra till att förbättra den biologiska mångfalden.
– Kunskapen kommer hjälpa oss utföra rätt åtgärder och hitta en balans där vi ökar den biologiska mångfalden utan att kraftigt påverka vattenkraftproduktionen, säger Henrik Viklands.
Riktade insatser ska öka mångfalden i vattendragen
När vattendrag regleras för kraftproduktion påverkas deras flöde och utseende, vilket påverkar miljön för arter och organismer som lever i och omkring området. Programmet kommer att utveckla, testa och utvärdera olika typer av åtgärder som kan öka den biologiska mångfalden i reglerade vatten. Några exempel är:
- Anlägga flytande öar för att möjliggöra häckningsplatser för fåglar.
- Säkerställa stabila grunda områden i regleringsmagasin för att gynna artrikedom för bottenlevande djur, fisk och fåglar.
- Ta fram en handlingsplan med olika utredningar och åtgärder i syfte att gynna beståndet av ål i Göta älv.
- Utveckla produktionsneutrala metoder för fiskvandring upp- och nedströms kraftstationer.
Mätning av effekter
Effekten av åtgärderna på den biologiska mångfalden mäts genom olika metoder. En aktivitet kan utvärderas genom att mäta hur många fiskar som tar sig förbi en kraftstation före och efter en åtgärd, eller genom att mäta antalet olika arter före och efter att flytande öar anläggs.
CLIMB – metod för att mäta biologisk mångfald
Ett sätt att mäta en åtgärds effekt på biologisk mångfald är med CLIMB-modellen (Changing Land Use Impact on Biodiversity). CLIMB beräknar biologisk mångfald inom ett geografiskt område och används under nordiska förhållanden. – Målet är att kunna kvantifiera naturen och effektivt analysera biologisk mångfald. Förutom vetenskaplig trovärdighet krävs en ökad involvering och hög grad av acceptans hos våra myndigheter, säger Josefin Blanck, Director of Environmental Strategic Projects på Vattenfall.
|
Josefin Blanck berättar mer om CLIMB i Energy Plaza Podcast: