VF_clock_rgb 2020-09-10 Lästid: 4 min
Hållbarhet och socialt engagemang

Apples huvudkontor – för miljö och samarbete

Stora kontor innebär stora utmaningar. Förutom en unik rund form har Apple tagit flera nya grepp för att skapa en mer klimatsmart kontorsbyggnad som också främjar samarbete.

När Apple invigde sitt nya huvudkontor Apple Park 2017 var det efter mer än ett decennium av hårt arbete. Projektet, som fått smeknamnet The Spaceship, startades av Steve Jobs redan 2006, då Apple köpte tomterna som skulle husera bolagets nya campus. Han skissade länge på byggplanerna i samråd med arkitektbyrån Foster + Partners och stadsförvaltningen i Cupertino, småstaden utanför San Francisco där Apple haft en närvaro sedan 1977. Medan andra storbolag flyttade till billigare orter var Jobs fast besluten att stanna i staden som blivit synonym med Apple. När Steve Jobs sedan gick bort i cancer var det Apples chefsdesigner och Jobs högra hand Jony Ive som fick ta över för att ro miljardbygget i hamn.

Visionen för Apple Park var ett kontor som främjar samarbete mellan de 12 000 anställda som jobbar där. Just därför ville Steve Jobs använda den runda formen, med korridorer och öppna arbetsytor som löper hela varvet runt. I stället för att vara isolerade i “sin avdelning” gör byggnadens form att medarbetarna mer eller mindre tvingas möta kollegor från andra delar av bolaget. Oavsett om det är på väg till lunchen eller på en promenad på den lummiga innergården.

Huvudbyggnadens kontorsyta är svindlande 260 000 kvadratmeter. På området finns också ett gym på drygt 9200 kvadratmeter, en restaurang, ett café och en mindre vårdcentral – allt för att främja medarbetarnas hälsa. Apple har även uppfört en större aula med plats för 1000 åskådare. Lokalen har fått namnet “Steve Jobs Theatre” för att hedra bolagets visionära grundare, och används för produktpresentationer och större bolagsmöten.

Gröna initiativ på alla plan

Tomtytan innanför och runt Apple Park är på 71 hektar. Tack vare byggnadens runda form finns mycket plats för grönyta. När kontoret var under uppbyggnad planterades över 9000 träd av arter som alla är hemmahörande i Kalifornien och således tål statens årliga sensommartorka. Träden hjälper till med ljudisolering, inbjuder till promenader, möten och uteluncher, och höjer luftkvaliteten på området.

Hela byggnaden drivs på 100 procent förnybar energi. Hela takytan är belagd med solpaneler – en tacksam och effektiv energikälla i soldränkta Kalifornien. Den totala kapaciteten är 17 megawatt, vilket gör Apple Park till en av de största on site-installationerna av solpaneler i världen. Ytterligare 4 megawatt kommer från biogasbränsleceller. Sedan 2014 använder alla bolagets datacenter enbart el från förnybara källor, och 2018 aviserade man att hela verksamheten gått över till 100 procent grön el samt att man sätter press på sina underleverantörer att göra samma omställning.

Apple har även installerat en stor mängd batterier för att skapa ett eget lokalt elnät, så kallat microgrid, på Apple Park. Det gör att stora delar av verksamheten på området kan bedrivas utan att koppla in det offentliga elnätet. Apple säljer också tillbaka sin gröna el under perioder när det egna behovet minskar.

Apple Park är även världens största byggnad med så kallad självdragsventilation. Enligt Apple kräver byggnaden varken luftkonditionering eller uppvärmning under nio av årets tolv månader, och kan således räknas som i det närmaste ett passivhus.

Steve Jobs vision för Apple Park är nu verklighet. Det är en vision som står i stark kontrast till det senaste halvårets självisolering och hemjobb. Hur kommer framtidens kontor att se ut? Frågar man Apple så pekar de nog fortfarande på sitt “rymdskepp” i Cupertino.

(Foto: Carles Rabada/Unsplash)

Redaktionen

På Vattenfalls Energy Plaza håller du dig uppdaterad om det senaste inom hållbar energi och det nya energilandskapet.