Energiteknik, Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang

Vågenergin fortsätter bubbla

Publicerad: 2020-05-22 Uppdaterad: 2022-05-13 kl. 13:25

corpower-hiwave-vågenergi-modell

Oceanernas krafter är dessvärre inte med på tåget mot framtidens storskaliga fossilfria energiförsörjning. Inte än i alla fall. Det skriver den internationella energiorganisationen IEA i en uppföljningsrapport. Men det finns aktörer som gör framsteg.

Det är en kittlande tanke att de gigantiska energimängderna i världshavens rörelser skulle kunna bli en outtömlig kraftkälla för oss människor på land. Området växer, nya spännande lösningar presenteras löpande, och forskningen fortsätter flitigt. Till skillnad från andra förnybara energikällor kan vågenergi hålla en relativt jämn, och mer förutsägbar produktion.

Enligt en lägesrapport från organisationen Ocean Energy Europe är skotska Meygen störst i branschen. Bolaget utvecklar stora turbiner som sänks ned under vattenytan, och tanken är att nyttja havsregioner med stark underström.meygen-turbine-simec-atlantis-energy
Meygens turbin som ska utvinna energi i strömt hav. (Foto: Simec Atlantis Energy/Press)

Ändå tycks det tyvärr vara de tekniska utmaningarna som leder armbrytningen hittills. Medan vind- och solkraft nu slår igenom i stor skala ligger vågkraften kvar på listan över intressanta tänkbara framtidstekniker. Utrustningen som används är överlag stor och dyr och slits lätt själv av havet.

Gunga i takt med innovationen

En aktör som försöker möta de tekniska utmaningarna är finska Wello Oy. I stället för att försöka tämja vågornas stora kraft när de når kusten är deras modell “The Penguin” utformad för att “gunga” i takt med vattnets rörelser ute på öppet hav. The Penguin fästs vid havsbotten, och sticker upp som en två meter hög boj på ytan.wello-oy-penguin
Wello Oys modell "The Penguin". (Foto: Wello Oy/Press)

Även i Sverige finns det företag som forskar på den här energiformen. Energimyndigheten lade 2017 fram en nationell strategi för att vidareutveckla kompetensen på området.

Svenska Corpowers vågkraftsboj liknar i mångt och mycket Wello Oys. Bolagets två “Hi-Wave”-modeller ska även kunna utstå stormar, och effektivt utvinna energi även när det är busväder. Corpower inledde sin testning utanför Stockholm i Mälarens sötvatten. I den senaste testfasen har man flyttat till saltvattnet utanför Orkney i Skottland, ett projekt som delfinansieras av Energimyndigheten. Bolaget siktar på kommersiell lansering om tre till fyra år.

Läs mer om innovativa sätt att utvinna energi på.corpower-hi-waveCorpower testar sitt vågkraftverk utanför Skottlands kust. Se även toppbilden för en modellering av ett nätverk av Hi-Wave-enheter. (Foto: Corpower/Press)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!