Hållbarhet

Uppsala prisas för hållbarhetsarbetet – blir årets klimatstad igen

Publicerad: 2020-06-02 Uppdaterad: 2020-06-24 kl. 07:35

uppsala-årets-klimatstad

För andra året i rad, och tredje gången totalt, utnämner WWF Uppsala till årets klimatstad 2020 i Sverige. Det är främst stadens ambitiösa klimatmål och breda samarbete som imponerar.

– Vi behöver ha långsiktiga mål, som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

I Uppsala pågår klimatarbetet genom ett ovanligt brett samarbete mellan olika sektorer. 40 olika lokala aktörer har skrivit på Uppsala klimatprotokoll, ett avtal som tagit inspiration från FN:s klimatkonvention. Det innebär att de gemensamt ska bidra till stadens klimatmål och rapportera in varje år om hur arbetet fortskrider.

En av aktörerna som skrivit på protokollet är Vattenfall Värme. Energibolaget har ersatt sitt torveldade kraftvärmeverk med ett nytt, mer miljövänligt värmeverk. När nya ”Carpe Futurum” står färdigt kommer det drivas enbart på förnybara och återvunna bränslen. Det beräknas minska klimatavtrycket med 50 procent för Uppsalas 150 000 fjärrvärmekunder.

– Jag är så glad att vi får vara med på den resa som Uppsala gör och också att andra uppmärksammar det viktiga och målinriktade arbete som vi gör tillsammans, säger Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfalls fjärrvärmeverksamhet i Sverige, i en kommentar.

Dags att kavla upp ärmarna

Arbetet med klimatprotokollet började 2010, och hittills har medlemsorganisationerna, med sina omkring 38 000 anställda, minskat klimatutsläppen med cirka 5 procent per år.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Men Rickard Malmström är inte nöjd ännu. Han säger att Uppsala kommun måste ”kavla upp ärmarna” och öka takten i utsläppsminskningarna. Det kommer säkerligen behövas, om staden ska nå sina långsiktiga mål: ett fossilfritt Uppsala till 2030, och ett klimatpositivt Uppsala år 2050.

Malmström får medhåll av sin politikerkollega Erik Pelling (S), som är kommunstyrelseordförande i Uppsala:

– En av anledningarna till vår framgång har varit samverkan med många olika aktörer från akademi till näringsliv inom ramen för Uppsala klimatprotokoll. Men denna utmärkelse förpliktigar också oss att göra ännu mer för att uppnå våra ambitiösa klimatmål, säger han.

uppsala-klimatstad-ihopklippVattenfall värmes chef Ulrika Jardfelt (uppe t.v.) i videomöte med Hannes Vidmark, miljöchef Uppsala kommun (uppe t.h.), hållbarhetschef Uppsala kommun Laura Hartman (nere t.v) och Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (nere t.h).

 

wwf-badge

WWF kommer även att utse en global vinnare. Staden som vinner ländernas nationella utmärkelse är automatiskt med och tävlar. Senast det begav sig vann Uppsala även den internationella finalen, och tog då hem titeln Världens klimatstad 2018. 

Att bli bäst i världen i år igen är självklart ett eftersträvansvärt mål. Förhoppningsvis har Uppsala med sina insatser också inspirerat andra städer i världen att göra ett ännu bättre jobb. Det slutgiltiga målet är ju att rädda vår planet, och det kan ingen göra på egen hand.

 

(Foto: Schloss/Wikimedia Commons)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!