Teamet som sätter nyckeln i låset vid Carpes driftstart

Publicerad: 2020-12-16 Uppdaterad: 2021-01-13 kl. 12:41

fredrik-mikael-readiness-carpe-futurum

De har övervakat allt sedan byggstart; stöttat och granskat. Nu börjar det snabbt närma sig skarpt läge för teamet som ska driva Carpe Futurum när värmeverket står färdigt nästa år.

Vid den planerade driftstarten nästa höst är det äntligen dags för Carpe Futurums så kallade operational readiness-team att kliva in på riktigt. Operational readiness, eller OR, innefattar allt som krävs för att driva och underhålla en anläggning, i det här fallet ett värmeverk, inom ramarna för alla säkerhets- och miljökrav. Gruppen består av experter som alla ansvarar för olika områden. De senaste fyra åren har man analyserat, planerat, granskat, utfört riskanalyser och understött med realiseringen av projektet – allt för att förbereda Vattenfall Värmes organisation för en säker överlämning och driftstart av Carpe Futurum.

Fredrik Wettervik (till vänster i bild) är Lead Receivers Representative för teamet, med 30 år i värmebranschen. Han ansvarar för att överlämningen till mottagarorganisationen, alltså Vattenfall Värme, går som smort i alla faser av projektet.

Vad är den största utmaningen med att jobba i ett readiness-team?

– Det som jag sett under alla mina år i branschen är mottagande organisationer som inte riktigt är beredda – fast man borde vara det. Trots lång tidsplan och framförhållning är man lite oförberedd. Och det är förståeligt! Ofta kan det vara svårt att se hur mycket som behövs göras innan projektet börjar ta form, säger Fredrik Wettervik.

Hur ligger ni till med Carpe Futurum?

– Bygget har gått in i slutfasen och därefter följer alla tester. Nu känns det att det är på riktigt! Vi ligger i fas – och vi har tid på oss. Vattenfall Värme visar ett stort engagemang i processen och organisationen har jobbat hårt för att vara förberedd. Det gör vårt arbete mycket lättare, fortsätter Fredrik Wettervik.

Tester, säkerhet och driftstart

Innan teamet tar över driften kommer de även att övervaka alla tester som anläggningen ska genomgå innan driftstart. Teamet jobbar enligt Vattenfall Värmes och byggherren Andritz tidsplan – en planering som vi tidigare berättat har kunnat följas helt utan större förseningar.

– Det faktum att det inte är en handfull aktörer att koordinera har gjort det här projektet långt mycket lättare än andra jag arbetat med, förklarar Mikael Åkerman som är driftansvarig i OR-teamet.

Likt Fredrik Wettervik har även Mikael Åkerman över tre decennier i branschen. Mikael har alltid jobbat med driften och är således nu en expert av rang. I sitt arbete ingår såväl drift, som säkerhet, teknisk rapportering och annan funktionalitet på anläggningen. Varje delmoment granskas in i minsta detalj – inget får missas.

– Om vi missar säkerhetsaspekter är det ju saker vi själva kommer att behöva ta hand om senare, säger Mikael Åkerman.

Det märks att Fredrik och Mikael är rutinerade. Trots storleken på bygget av Carpe Futurum verkar de lugna.

Hur har det varit att jobba med Carpe Futurum under dessa år?

– Jag tycker det är jättekul att jobba med det här! Och att driftsätta något nytt – en mångmiljardinvestering – är inte något man gör varje år, avslutar Fredrik Wettervik.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!