Har ditt företag överskottsvärme? Återvinn den!

Publicerad: 2020-01-06 Uppdaterad: 2022-06-17 kl. 07:35

Borde ditt företag också bli värmeleverantör?

I framtiden kommer värmen i fjärrvärmenätet inte bara från värmeverk. En växande andel kan komma från återvinning av överskottsvärme hos företag. Borde ditt företag också bli värmeleverantör?

Nya förutsättningar att återvinna överskottsvärme till fjärrvärmenäten har börjat förvandla värmeförbrukare till nya värmeproducenter. Företag får på så vis en ny möjlig intäktskälla, samtidigt som de gör klimatnytta genom att ta tillvara en resurs som annars skulle gå förlorad. Med tiden kan det ge stora konsekvenser för både företags och samhällens energiförsörjning – där värmenätet blir dubbelriktat.

I ett nytt whitepaper ger vi dig hela bilden. Det berör inte minst företag med kylanläggningar, så som serverhallar och livsmedelsgrossister, eller med heta rökgaser. För att hjälpa framtiden på traven gör Vattenfall Värme nu sitt värmeåtervinningserbjudande SamEnergi till ett ordinarie inslag i produktportföljen. SamEnergis standardiserade avtal sänker tröskeln för företag som vill sälja sin överskottsvärme till Vattenfall på de nio svenska orter där vi driver fjärrvärmenäten.

I vårt whitepaper möter du svenska företag som har tagit steget. Läs hur du prövar ifall också ditt företag skulle kunna tjäna pengar på att bli en värmeleverantör av det nya slaget. Vi beskriver vägen från första fundering till full leverans – och guidar dig till framtidens energilandskap.

Ett av företagen som varit pilotleverantörer av återvunnen värme från kylanläggningar är livsmedelskoncernen Axfoods grossistdel Dagab. Nu planerar företaget en ny lageranläggning som ska bli en av Sveriges största, i Bålsta nordväst om Stockholm.

– Från dag ett i det projektet har vi haft med frågan om vad vi ska göra med överskottsvärmen, säger hållbarhetsstrategen Caroline Kjerstadius, som du möter i en av artiklarna.

New call-to-action

simon-dilali-cta

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!