Carpe Futurum på en minut

Publicerad: 2021-03-03 Uppdaterad: 2021-03-03 kl. 08:04

carpe-inzoomad

Bygget av den nya biobränsleanläggningen Carpe Futurum i Uppsala är snart inne på målrakan. Här är det viktigaste du behöver veta om Vattenfall Värmes nya klenod i staden – och några fakta som kan överraska dig.

I Carpe Futurum ersätts torv med biobränslen. Det kommer att minska nettoutsläppen av koldioxid med 150 000 ton per år. Minskningen motsvarar kolsyran i 5117 burkar bubbelvatten per invånare i Uppsala. Sammanlagt blir det över 882 miljoner burkar. Med andra ord tillräckligt med kolsyra för att göra Fyrisåns stilla vatten till läskande – nio gånger om.bubbelvatten-uppsalaVärmeverket är en del i Vattenfalls satsning på 3,5 miljarder kronor i Uppsala. Carpe Futurum är en milstolpe i bolagets arbete för att fasa ut fossila bränslen till 2025 och bli en klimatpositiv verksamhet till 2045. Huvudmålet är att möjliggöra fossilfrihet inom en generation.

Anläggningens vackra färg, rundade hörn och profilglasfasad ska efterlikna värmeverkets inre förångningsprocess, med orangea flammor som övergår i ånga.

Fem snabba om Carpe

Arkitekt: Liljewalls

Takets maxhöjd: 41 meter

Skorstenens maxhöjd: 100 meter

Bränsle: Biobränslen baserat på restprodukter såsom grenar och toppar, bark och returträ

Kapacitet: Kan producera värme för upp till 25 000 hushåll


Driftstarten är planerad till hösten 2021. Se till att fortsätta följa bygget under slutfasen genom att läsa den här bloggen. Vi uppdaterar med de senaste nyheterna varje månad!

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!