Energiteknik

Solpaneler möter grödor i Tyskland

Publicerad: 2024-10-10 Uppdaterad: 2024-10-10 kl. 11:54

chicken-in-solar-farm_ai-generated-adobe-stock

I norra Tyskland pågår ett projekt där jordbruksmark används både för att odla grödor och producera förnybar energi. Projektet, som är ett av de största inom agri-fotovoltaik (Agri-PV) i Europa, visar hur jordbruk och solenergi kan samexistera och gynna varandra.

I den lilla byn Tützpatz bygger Vattenfall en enorm solpark som sträcker sig över 93 hektar och kommer att bestå av nära 150 000 solpaneler med en total kapacitet på 80 MW. Det unika med anläggningen är dess Agri-PV-system, där marken fortfarande används för jordbruk trots att den också fungerar som bas för solpaneler.

Det här projektet innebär ett stort framsteg för hållbart jordbruk genom att effektivt kombinera jordbruk och solkraft så att vi kan utnyttja den bördiga marken och samtidigt bidra till energiomställningen.

– I Tützpatz integrerar vi jordbruk med förnybar energiproduktion på en nivå som aldrig tidigare skådats. Detta projekt representerar verkligt banbrytande arbete. Vi vill visa att hållbart jordbruk och energiproduktion kan komplettera varandra perfekt. Med Tützpatz-anläggningen tar vi denna unga teknik till en kommersiell nivå, förklarar Claus Wattendrup, chef för solenergi på Vattenfall.

> Läs mer om projektet i The Edit: Farming and solar energy: a win-win solution - Vattenfall

Kombination av solenergi och jordbruk

Agri-PV-systemet i Tützpatz innebär att marken utnyttjas för både grödodling och elproduktion, utan att de två konkurrerar om utrymme. Solpanelerna är strategiskt placerade så att grödor fortfarande kan odlas mellan dem, och en del av marken kommer dessutom att användas för hönsuppfödning.

Detta Agri-PV-projekt är dock inte det första av sitt slag. Liknande projekt genomförs i mindre skala, bland annat i Nederländerna, där ett pilotprojekt kallat "Symbizon" har som huvudmålsättning att optimera symbiosen mellan solpaneler och grödor genom att bland annat studera hur skugga från panelerna påverkar olika grödor som potatis, bönor och betor.

Andra pilotprojekt har visat positiva resultat, med grödor som gynnats av den skugga som solpanelerna ger, särskilt under varmare och torrare år. I Tützpatz tar man nu tekniken som används i Symbizon till en kommersiell nivå med betydligt större ambitioner.

> Läs mer om Symbizon i artikeln “Symbizon may be a small agri-PV park, but this is just the beginning”

symbizon_foto-sander-bel

Ett välkommet tillskott för lokalsamhället

Invånarna i Tützpatz har varit positiva till projektet, vilket även byns borgmästare Roland Schulz  håller med om. Han ser det som en fördel för byn att vara hem till ett av de största Agri-PV-projekten i Tyskland. Systemet ger också bönderna en ny inkomstkälla.

Smarta och strategiskt placerade solpaneler lämnar plats för maskiner och höns

Solpanelerna i Tützpatz använder sig av spårningsteknologi som gör att de kan följa solens bana över dagen, vilket maximerar elproduktionen. I områden där jordbruket fortsätter har man även installerat paneler som kan justeras för att ge plats åt jordbruksmaskiner under skördetiden.

En stor del av Tützpatz 1 kommer att användas för att inhysa upp till 15 000 hönor. Solpanelerna i detta område är monterade på högre höjd och i en brantare vinkel än vanligt för att förhindra att hönorna når panelerna.

– Den branta vinkeln hindrar hönorna från att flyga upp på panelerna, förklarar projektledaren Murat Özden.

Dessa områden är dessutom inhägnade för att avskilja dem från de sektioner där solpanelerna är lägre och odling sker.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!