Fjärrvärme, Uppsala

Så leder Uppsalas samarbeten till framgång i hållbarhetsarbetet

Publicerad: 2023-11-01 kl. 15:36

Utsikt över Uppsala med infälld bild på Ida Bylund Lindman

Samarbete, tydliga mål och styrning. Det är ingredienserna som gjort Uppsala kommun till en av Sveriges mest hållbara kommuner.
– Vi behöver jobba tillsammans för att kunna ta ett helhetsgrepp och få ner våra utsläpp, säger hållbarhetschef Ida Bylund Lindman.

Två gånger de senaste fem åren har Uppsala kommun fått utmärkelsen Årets bästa klimatstad av Världsnaturfonden (WWF). Tydliga mål, en tydlig politisk styrning och ett bra samarbete är nyckeln till framgången. Det säger Ida Bylund Lindman, hållbarhetschef på Uppsala kommun.

– Det politiska styret i Uppsala kommun trycker verkligen på att klimat- och miljöfrågan är prioriterad. Men det är bara vissa delar som vi från kommunens sida kan påverka. Vi behöver jobba tillsammans med andra aktörer för att kunna ta ett helhetsgrepp och få ner våra utsläpp, säger hon.  

 Nätverk med samma mål

Uppsalas mål är att bli klimatneutrala 2030 och klimatpositiva senast 2050. För att uppnå det startade kommunen redan 2010 Klimatprotokollet, ett samarbetsprojekt där företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar samverkar och inspirerar varandra för att öka takten i klimatomställningen. I dag består nätverket av 46 medlemmar med cirka 38 000 anställda som samlas bakom samma mål – att sänka utsläppen i linje med vad Parisavtalet kräver för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

En av samarbetsparterna är Vattenfall Värme, som bland annat investerat 3,5 miljarder kronor i Uppsala, i byggandet av biobränsleanläggningen Carpe Futurum. Anläggningen invigdes i mars 2022 och beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 200 000 ton per år.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med Vattenfall Värme som är en väldigt engagerad och driven partner. Vi har även många andra företag och organisationer i kommunen som är engagerade i klimatfrågan. Tillsammans kan vi nå längre, säger Ida Bylund Lindman.

Det är som en stor kunskapsbank där vi kan hitta lösningar tillsammans

Inom nätverket finns olika fokus- och arbetsgrupper inom olika teman, exempelvis byggnation och anläggning, energi, transporter och kommunikation. Gruppen har också ett klimatstrategiskt råd med fokus på branschöverskridande samverkan. Samarbetet har redan resulterat i bland annat en ny byggåtervinningscentral och en satsning för att minska andelen plast i avfall. Förutom stärkta resultat ger samarbetet även en viktig möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter, fortsätter Ida Bylund Lindman.
– Det blir som en stor kunskapsbank där vi kan lära av varandra och bättre förstå varandras utmaningar och hitta lösningar.

Utsläppen minskar men inte tillräckligt mycket

Även om hållbarhetsarbetet i kommunen går på högvarv ser Ida Bylund Lindman en del utmaningar med att nå hållbarhetsmålen.
– Det går bra inom de områden som vi på kommunen själva har rådighet över men för att nå målen behövs en insats från hela samhället, fler behöver ställa om, både företag och invånare, säger hon.

Vi har en riktig framåtanda i Uppsala. Kommunen växer på ett hållbart sätt

Framför allt är det 2030-målet som ligger i farozonen. Utsläppen i kommunen minskar men inte tillräckligt mycket.
– Det skulle krävas en ännu större omställning för att nå 2030-målen. Främst är det inom trafik och energi där utsläppen behöver minska kraftigt, säger Ida Bylund Lindman.

Trots det är hon optimistisk inför framtiden.
– Vi har en riktig framåtanda här i Uppsala. Kommunen växer men vi gör det på ett hållbart sätt. Vi har en god samverkan mellan stora aktörer som verkligen kan göra skillnad.

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!