Fjärrvärme, Energieffektivisering, Energirådgivning

Så kan experten hjälpa dig till lägre energikostnader

Publicerad: 2020-12-02 Uppdaterad: 2022-06-23 kl. 11:35

Så kan experten hjälpa dig till lägre energikostnader

Genom att se över hur mycket energi ditt företag använder kan du göra stora besparingar. Med tjänsten Energirådgivning kan fjärrvärmekunder minska både energianvändning och klimatavtryck.

– Energitjuvar finns hos alla, hos fastighetsbolag, industrier och bostadsrättsföreningar. Gör man en energirådgivning finns en god chans att sänka sin energiförbrukning med cirka 20 procent per år, säger Cristofer Kindgren, WSP

Cristofer Kindgren 1Han har arbetat som energirådgivare i många år, bland annat med energikartläggning i samband med EU:s Energieffektiviseringsdirektiv. Nu hjälper han Vattenfall Värmes kunder att ta kontroll över sin energiförbrukning och ge dem redskap för att kunna minska den. Tjänsten beställer man via Vattenfalls hemsida, som sedan leder till ett platsbesök – där en energiexpert kommer ut till verksamheten. Besöket brukar ta från fyra till åtta timmar beroende på hur stor byggnaden är.

Ventilation och belysning

– Platsbesöket är viktigt för att få en korrekt bild av nuläget. Jag upptäcker ofta saker på plats som inte kommer fram i samtal eller mejl. Det första jag tittar på är ventilationsaggregaten, fjärrvärmecentralen, isolering av tak, väggar och fönster och belysning. Mycket handlar också om den mänskliga faktorn: hur ofta vädras, låter man varmvattnet rinna eller lämnas lamporna tända, berättar Cristofer Kindgren.

Vilken är den vanligaste energitjuven?

– Ventilationen, helt klart! Säg att du har hög ventilation med mycket värme. Det leder till att man börjar öppna fönster, vilket gör att fläkten får jobba ännu hårdare och dra mer energi för att hålla samma temperatur. Belysning är också vanligt, där finns lite mindre pengar att spara men å andra sidan är det enkelt gjort. Som att ersätta lysrör med LED-lampor eller installera närvarosensorer, exempelvis.

Om man gör en energirådgivning, vad kan det resultera i?

– En betydligt mer energieffektiv verksamhet! Jag minns ett företag som använde sjövattenpumpar som skulle vara frekvensstyrda och bara gå vid behov. Under platsbesöket upptäckte jag att de gick hela tiden, dygnet runt. Ingen hade noterat att de inte var rätt programmerade. Bara där hittade vi en kostnadsbesparing på 1,7 miljoner kronor per år.

Sänkt miljöpåverkan

Han berättar också om en tillverkade industri i södra Sverige som använde oljepanna och drog sig för investeringskostnaden för att byta till fjärrvärme.

– Men vi räknade på det och visade att investeringen skulle betala sig själv på tre, fyra år. I och med att de gick över till fjärrvärme fanns också en miljöpåverkan som sänktes markant.

Christofer Kindgren menar att med det ökade hållbarhetsfokuset ligger energieffektivisering helt rätt i tiden. Många vill bli ”energismarta” och både spara in på kostnader och klimatsäkra sin fastighet.

– Eftersom vi ser ett större utbud av hållbara alternativ har investeringskostnaden minskat. Det betyder att du kan få en helt annan kalkyl i dag än för fyra år sedan. Det har blivit lättare och billigare att välja rätt, säger han.

Läs mer om hur du kan energieffektivisera ditt företag

 
Experthjälp med att spara energi?

Genom att effektivisera ditt företags energiförbrukning kan du göra stora kostnadsbesparingar. Låt oss hjälpa dig!

Till Energirådgivning

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!