Energihistoria

Nio viktiga energigenombrott genom historien

Publicerad: 2023-08-21 kl. 07:58

Historisk bild av män som reser en kraftledningsstolpe

Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan el, värme och belysning i våra hem och på våra arbetsplatser. Men bakom det vi tar för givet finns förstås upphovspersoner, forskning, tekniska misslyckanden och lyckade genombrott. Här tittar vi närmare på några milstolpar för innovationer inom energi.

Sedan mitten av 1800-talet har tekniken för belysning och uppvärmning utvecklats enormt. Att kunna generera el, överföra den längre sträckor och utnyttja och lagra energin ledde till en industriell revolution under 1800-talet och utvecklingen fortsätter i dag – inte minst för att ersätta det fossila bränslet.

Här är en sammanställning av några avgörande milstolpar på vägen till dagens energiteknik:

1835: Stadigt elektriskt ljus

Skotten James Bowman Lindsay var 1835 den första som kunde visa upp en elektrisk ljuskälla som lyser oavbrutet. Den mer välkända Thomas Edison skulle komma att förbättra glödlampan betydligt några decennier senare och det fanns andra uppfinnare under 1800-talet som också arbetade med tekniken, men Bowman Lindsays modell räknas av många som den första.

1878: Vattenkraft

William George Armstrong var en uppfinnare i norra England och hans eget hus, Cragside, sägs ha varit det första i världen som fick el från vattenkraft. Armstrong använde sig av turbinteknik med vatten från sjöar i närheten.

1882: Kraftverk

Elektricitetens möjligheter blir förstås mycket större om den kan distribueras till flera användare. Thomas Edison skapade den första kraftstationen i London i början av 1882, och samma år även en i New York.

1890: Trefas

I slutet av 1800-talet kunder elen inte distribueras längre sträckor utan industrierna måste ligga i anslutning till kraftverken. Men Jonas Wenström och Ernst Danielson uppfann trefastekniken och 1893 kunde Asea bygga världens första kommersiella trefasöverföring mellan Hällsjöns vattenkraftverk och gruvorna i Grängesberg.

1913: Solkraft

Den amerikanska uppfinnaren och ingenjören Frank Shuman konstruerade världens första solkraftverk 1913 i Maadi, Egypten, som då var en del av det brittiska imperiet. Han kände till hälsofarorna med koleldning och skrev 1914 “Jag är säker på en sak, och det är att mänskligheten till slut måste använda kraft direkt från solen eller återgå till barbari.”

1947–1949: Hydraulisk spräckning (fracking)

År 1947 genomförde företaget Haliburton den första testfrackningen i Kansas, USA. Två år senare skedde den första kommersiella frackningen. Sedan dess har 17 biljoner kubikmeter naturgas utvunnits genom den kontroversiella tekniken.

1954: Kärnkraft

Kärnkraftverket i Obninsk i södra Ryssland blev 1954 det första som anslöts till ett elnät. Faktum är att staden byggdes för kärnkraftverket och inte tvärtom. Den första reaktorn i Sverige anlades samma år, men var bara till för forskning. Ågestaverket som var i drift mellan 1964 och 1974 var det första kommersiella kärnkraftverket i Sverige.

1980: Vindkraft

I slutet av 1980 installerades 20 vindkraftturbiner med en effekt på 30 kW vardera i New Hampshire, USA. Det var en milstolpe för vindkraften, men redan 1978 byggdes i Danmark Tvindkraft, ett vindkraftverk som skulle förse lokala skolor med elektricitet och hade större kapacitet än den tidens kommersiella vindkraftverk.

2014–2022: Fusionskraft

Samma amerikanska forskningscenter, Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien, har stått för två stora genombrott för fusionstekniken, även om väldigt mycket återstår för att tekniken ska kunna användas till energiproduktion i större skala. År 2014 var första gången mer energi utvanns ur en reaktion än vad som tillförts för att värma och skapa själva fusionsbränslet. Och åtta år senare utvanns mer energi än vad som krävdes för hela reaktionen.

Denna artikel har inspirerats av en sammanställning av amerikanska mediebolaget CNBC.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!