Fjärrvärme, Uppsala

Milstolpe när tornkranarna är på plats i Carpe

Publicerad: 2020-02-19 Uppdaterad: 2020-06-24 kl. 07:28

carpe-futurum-flygbild

Uppsalabor som bor i närheten av Vattenfall Värmes område Boländerna har fått en ny utsikt. Två gigantiska tornkranar är på plats, och det markerar en milstolpe i miljardprojektet Carpe Futurum. Nu drar bygget ovan jord igång på riktigt.

– De lyfter ofantliga mängder, de här kranarna, berättar Kjell Karlsson, byggsamordnare på Vattenfall Värme i Uppsala.

Den största av de två kranarna sträcker sig nästan 100 meter upp i luften och kan lyfta upp till 40 ton. Den något mindre reser sig 70 meter över Uppsala och kan lyfta 20 ton. De kommer att vara på plats i ungefär ett år för att bidra till att färdigställa Vattenfalls mångmiljardprojekt biobränsleanläggningen Carpe Futurum. Bakgrunden till projektet hittar du här, och vill du få en överblick över området kan du se en flygvideo från grundentreprenören Peab, filmad i juli.

Provkörning i oktober

Med kranarnas intåg har byggprojektet nått en viktig milstolpe.

– Nu kommer förbipasserande se väldigt mycket mer att hända. Nästan hela området är just nu fyllt med tolv meter höga pelare. Snart kommer vi bygga på dem och huskroppen kommer börja resa sig.

Till sommaren ska det adderas en glasfasad, färgad i brunt och orange i botten som övergår till helvitt desto högre upp på byggnaden man kommer. Anläggningen beräknas vara klar för provkörning i oktober i år, och planen är att leverantörerna ska lämna över vid årsskiftet 2021-2022.

– Vi håller tidsplanen och det känns fantastiskt kul att se den här pusselbiten för ett fossilfritt Uppsala växa fram, säger Kjell Karlsson.

Så här ser de nya kranarna ut

carpe-1Första steget. Här monteras första bitarna av tornet i kranen, som snart kommer att resa sig över Uppsala.

carpe-2Arbete pågår. Ytterligare en del lyfts på plats och monteras.

carpe-3Höga höjder. Förarhytten är på plats på 85 meters höjd. På sidan av krantornet sitter en kuggstångsdriven hiss för att ta sig upp och ned.

carpe-4

Nästan hundra meter. Bakändan på kran lyfts på plats. Där ska motvikterna till kranen hängas i. Sista tornspiran på kranen är på 95 meters höjd.

carpe-5Vilken utsikt. Kranföraren har en fantastisk utsikt över staden. Nu kan arbetet börja!

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!