Hållbarhet, hög tillgänglighet och att boendemiljön är anpassad efter framtidens behov. Det är nyckelord för den nya stadsdelen Vega som tar form drygt tjugo minuter från Stockholms innerstad. Fjärrvärme har visat sig vara en naturlig lösning för områdets uppvärmning.
Fyratusen bostäder med plats för tiotusen invånare, nya skolor, förskolor och ett aktivitetshus – allt sammanvävt av cykel- och gångvägar, parker, torg och naturområden. I nya stadsdelen Vega ska det vara lika enkelt att ta sig in till stan som till skogen eller ut till skärgården. Att närhet och hållbarhet står i centrum för den nya stadsdelen i Haninge kommun är inte så konstigt.
Fokus för oss är att bygga något som ska vara hållbart över tid, ett område där invånarna trivs
– Det handlar om att bygga ett område där människor trivs, vilket i sig är helt avgörande för att satsningen ska bli långsiktigt hållbar, säger Kent Svensson, driftingenjör på det kommunala bostadsbolaget Tornberget.
– Hållbarhetsbegreppet är väldigt brett men fokus för oss är att bygga något som ska vara hållbart över tid, ett område där invånarna trivs.
Tillgängligt, välfungerande och energisnålt. Det är viktiga stöttepelare i utvecklingen av Vega. Att välja fjärrvärme från Vattenfall var ett naturligt steg i den riktningen. Vattenfalls kraftvärmeverk i närliggande Jordbro levererar fossilfri och närproducerad fjärrvärme till uppvärmning av hus och varmvatten.
Naturligt val för tätbebyggt
Energismart, enkelt och bekvämt – och ett naturligt val i ett tätbebyggt område. Så beskriver Kent Svensson fjärrvärme.
– Hade vi använt bergvärme, som hade varit ett alternativ, hade vi haft svårt att få tillräckligt med avstånd mellan husen för att borra de hål som behövs för att få upp värmen. Fjärrvärme är utrymmeseffektivt även invändigt i husen. Det är en väldigt kompakt med liten anläggning som installeras, som dessutom är relativt underhållsfri, vilket inte kräver en så stor serviceorganisation från oss. Fjärrvärme är i dag väldigt kostnadseffektivt och att den dessutom är fossilfri gör den helt enkelt till ett bra val, säger Kent Svensson.
Överskottsvärme från ett hus kan värma upp vatten i ett annat hus – det handlar om att hushålla med energin
Valet av fjärrvärme som uppvärmningslösning togs tidigt i processen av kommun och byggherrar. Att fjärrvärme planeras in redan under byggnationen och inte ansluts i efterhand medför flera fördelar, enligt Jonas Sjöstedt, säljansvarig för fjärrvärmen i Vega på Vattenfall.
– Det innebär att man kan samförlägga ledningar för el, tele, bredband och fjärrvärme, vilket blir både kostnads- och tidseffektivt. Det krävs dessutom värme under byggprocessen för uttorkning av betong och andra material. Därför är det en fördel att installera fjärrvärmen redan i tidigt skede.
Vattenfalls anläggning i Jordbro som levererar fjärrvärme till bland annat Vega är ett kraftvärmeverk som också kan producera elektricitet. Här används enbart biobränslen, främst träflis och träavfall från byggindustrin. Det gör produktionen helt fossilfri.
Hus som byggs i dag är betydligt bättre isolerade och har en avsevärt bättre förmåga att hålla kvar värme än tidigare generationers bostäder. Det gör att uppvärmningsbehovet minskar drastiskt. Dilemmat kan till och med bli det motsatta – att husen blir för varma under sommarhalvåret, säger Kent Svensson.
– I dag är det populärt med stora fönster med mycket ljusinsläpp. Men glaspartier läcker mer värme, både inåt och utåt, och när solen ligger på under sommaren kan det bli väldigt varmt i husen.
I den nya stadsdelen Vega i Haninge kommun är hållbar utveckling i centrum. Det ska vara möjligt att leva klimatsmart i stadsdelen och fjärrvärme är ett naturligt val. BILD: Tornberget
För att kunna bygga ännu mer hållbart framöver behövs lösningar för att ta hand om överskottsvärmen.
– Vi har en dialog med Vattenfall om hur vi skulle kunna göra det. Det kan exempelvis vara att överskottsvärme från ett hus kan värma upp vatten i ett annat hus – det handlar om att hushålla med energin, säger Kent Svensson.
Vattenfall erbjuder bland annat produkten SamEnergi, som innebär att Vattenfall köper överskottsvärme, som förs tillbaka till fjärrvärmenätet och gör nytta någon annanstans i stället för att gå till spillo.
Kent Svensson ser många möjligheter framöver för fastighetsbranschen att bli mer hållbar och han tror på en positiv utveckling.
– Förståelsen för hur allt hänger ihop och möjligheterna att hushålla bättre med energin har ökat avsevärt, säger han.
Läs mer om den hållbara stadsdelen Vega på Haninge kommuns hemsida eller på kommunens förvaltningsbolag Tornbergets hemsida.