Fjärrvärme, Hållbarhet, Motala

"Att ansluta oss till fjärrvärme var ett av mina enklare beslut"

Publicerad: 2024-03-20 kl. 08:49

"Att ansluta oss till fjärrvärme var ett av mina enklare beslut"

Nya sorteringsanläggningen Site Zero i Motala är inte bara störst i världen: den kan också sortera ut flest antal plaster.
– Nu börjar andra länder bygga liknande anläggningar, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning.

I dag står förbränning av plast för cirka 6 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Med nya sorteringsanläggningen Site Zero i Motala, som invigdes hösten 2023, har man tagit flera viktiga steg på vägen.

– Tack vare en kombination av flera olika tekniker kan vi sortera ut 12 olika typer av plast i stället för 3 till 4 som är det vanliga. När plasten kan sorteras ut på det här sättet får den ett helt annat värde, eftersom den kan användas till nya produkter, säger Mattias Philipsson.

Hur stor efterfrågan är på återvunnen plast beror mycket på råoljepriserna. När priserna är höga ökar incitamenten för producenter att välja återvunnen plast, samtidigt som återvinningsföretag kan få ett högre pris.

– Just nu finns mycket billig olja från Asien och Amerika. I kombination med lågkonjunkturen som fått plånboken att styra mer har det fått fler företag att välja fossila alternativ eftersom de är billigare, säger Mattias Philipsson.

På ett tidigt stadium började vi testa om vi inte kunde avskilja fler typer av plast än andra anläggningar

Därför är han glad över den nya EU-lagstiftning som är på väg. Enligt förslaget måste alla plastförpackningar vara återvinningsbara till 2030.

– Ännu viktigare är att de måste innehålla minst 35 procent återvunnen plastråvara. På det viset kommer man att kunna koppla bort konkurrensen från den billiga råoljan. Undantaget är livsmedelsförpackningar, där man säger 10 procent enligt EU-förslaget. Det är ändå ganska offensivt med tanke på att återvunnen plast inte är tillåtet alls i livsmedelsförpackningar idag. Men jag räknar med att man kommer att lösa det, säger han.

Historien bakom Site Zero

Tidigare skickades i stort sett all plast från de svenska hushållen vidare för återvinning utomlands, främst till Tyskland. Men 2017 beslutade ägarna till Svensk Plaståtervinning – det vill säga de producenter som sätter plastförpackningar på marknaden – att Sverige borde ta hand om sitt eget avfall. År 2019 invigdes föregångaren till Site Zero, på samma plats.

Site-zero-press-image– Vi började testa om vi inte skulle kunna avskilja fler typer av plast än andra anläggningar. Samtidigt började den totala kapaciteten närma sig taket. Då gick vi till ägarna och sa att om vi ska nå målen till 2025 måste vi effektivisera och bygga ut – vilket ledde fram till att vi byggde Site Zero.

Inför att Svensk Plaståtervinning skulle bygga den första anläggningen förvärvade man hela Motala företagspark.

– När vi tittade närmare på fastigheten upptäckte vi att den var eluppvärmd. Att ansluta oss till fjärrvärme var ett av mina enklare beslut. Det har också räddat oss på det sättet att det fanns vissa effektbegränsningar. Tack vare fjärrvärmen har vi kunnat få ner effektbehovet så att vi klarar oss.

Nu ringer kunderna till oss och berättar att de kommer att investera i vindkraft eller fjärrvärme

Med en kapacitet på 200 000 ton per år är den nya anläggningen dubbelt så stor som den förra och kan ta emot alla plastförpackningar från alla svenska hushåll. Eftersom det fortfarande finns kapacitet kvar har man nyligen tecknat avtal med en finsk organisation och avtal med ytterligare ett land är på gång.

– Det finns ett väldigt stort intresse för vad vi gör. Utöver de här avtalen har vi en strid ström av besökare, både från andra som vill bygga liknande anläggningar och av journalister från hela världen, vilket är både roligt och inspirerande.

Stöttar en fossilfri kedja

Förutom själva huvuduppdraget vill man på Svensk Plaståtervinning och Site Zero också hjälpa både kunder, leverantörer och samarbetsparter så att hela kedjan blir fossilfri. Som ett resultat av det har man till exempel inlett samarbete med några avfallsanläggningar för att sortera ut och återvinna plaster som hamnat i hushållssoporna så att de inte går vidare till förbränning. På det viset räknar man med att kunna minska utsläppen från förbränning av plast väsentligt.

231012_Svensk_Plastatervinning– Den typen av plastavfall är generellt mycket besvärligare att hantera. Men den nya linan är anpassad för de här flödena så att vi kan köra med samma hastighet som i övrig.

Svensk Plaståtervinning har också krav på de kunder som köper den sorterade plasten.

– Alla våra kunder måste till exempel berätta vilken typ av energi de använder i sin återvinningsprocess. Nu ringer de till oss och berättar att de kommer att investera i vindkraft eller fjärrvärme. Det visar att vi som leverantör kan påverka både uppströms och nedströms i kedjan.

Planer på ny anläggning

Nästa steg blir att bygga en egen anläggning som kan återvinna den plast som sorteras ut.

– Om jag fick bestämma skulle vi göra det redan imorgon. Men vi måste hinna vila lite emellan också. I den bästa av världar kan vi nog ha en sådan anläggning på plats inom 3 till 4 år. Det finns så många värden med att kunna återvinna plasten i Sverige och slippa transportera den till andra länder i Europa som vi huvudsakligen gör nu, avslutar Mattias Philipsson.

3 fakta om Site Zeroanlaggningen_linor

  • Kapacitet: 200 000 ton plastförpackningar per år
  • Plaster som kan sorteras: PP, HDPE, LDPE, PET-tråg, färgade respektive transparanta PET-flaskor, PP-film, EPS, PS, PVC, två kvaliteter av Polyolefin-mix, metall samt utsortering av icke-plast
  • Total investering: En miljard SEK under 2019-2023

Ytterligare klimatnytta med fjärrvärmeJan.LindforsNY

"Vi ser fram emot att fortsätta leverera klimatvänlig fjärrvärme till Site Zero. Det är roligt att kunna bidra med ytterligare klimatnytta till en verksamhet som ligger så långt fram på området och spännande att de fortsätter att expandera." 

Jan Lindfors, kundansvarig, Vattenfall Värme Motala

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!