Kabbarps Trädgård som odlar ekologiska kryddor och sallader är första företaget med växthusodlingar som ansluter sig till FCR-marknaden. Det viktigaste argumentet är hållbarhet – samtidigt som det också innebär ökad lönsamhet för företaget.
Miljöfrågor och hållbarhet har alltid varit viktigt för skånska Kabbarps Trädgård som producerar mer än två miljoner ekologiska plantor per år. Utbudet består av ett trettiotal olika kryddväxter och sallader med basilika, koriander, timjan, kruspersilja, mynta och sallad som huvudprodukter. När företaget fick nya ägare 2020 bestämde man sig för att ta ytterligare kliv på hållbarhetsområdet och investera både i vattenåtervinning och nya typer av energianvändning.
– Vi satsar jättemycket på miljödelen och har skapat ett nytt slutet system för vatten där vi renar och återvinner vattnet. Det har gjort att
vi kunnat minska vattenförbrukningen med
80 procent – vilket blir en hel del med tanke på att varje planta behöver 5–6 liter vatten under sin livstid, berättar Peter Säll, vd för Kabbarps Trädgård.
Peter Säll, VD. Foto: Angelika Sliwinski
Ny solpark och AI-övervakning
I samband med energikrisen förra året bestämde man sig också för att snabba på den planerade omställningen av sin energiförsörjning.
– Till att börja med ersatte vi gas med pellets, vilket blev färdigt i april i år. Sedan har vi investerat i en solpark som vi börjar bygga nästa vecka och som kommer att stå för en tredjedel av vårt energibehov. Vi har också investerat i AI-övervakning av växterna som varnar för torka och skadedjur och som gör att vi kan odla snabbare, berättar Peter Säll.
Utöver det har företaget nu också blivit den första växthusodlaren i landet att ansluta sig till FCR-marknaden. Tjänsten FCR står för Frequency Containment Reserve och innebär att elkunder kan sälja sin flexibla elkonsumtion för att hjälpa till med frekvensreglering i kraftnätet.
Frekvensreglering genom FCR
FCR baseras på att det behövs balans mellan produktion och förbrukning i kraftsystemet och att energi måste tillföras och avlägsnas när frekvensen är ojämn. Den allt större andelen väderberoende energi i form av sol- och vindkraft innebär att det krävs mer resurser för att balansera snabba förändringar i produktionen som påverkar frekvensen i elnätet. Sedan 2019 kan elkonsumenter vara med och bidra genom att ansluta sig till tjänsten FCR. I korthet innebär det att man avstår från el under korta stunder när det är brist på el i kraftnätet.
– Vi har en bra kontakt med en rådgivare på Vattenfall som föreslog den här lösningen för oss. Hållbarhetsaspekten var det absolut viktigaste för oss. Vi ser att det kommer att vara stora problem med energiförsörjningen i Skåne där vi är verksamma de närmaste 5–10 åren och vill bidra på de sätt vi kan. Eftersom det dessutom går att få lönsamhet i det så fanns det egentligen ingen tvekan, säger Peter Säll.
– Att Kabbarps Trädgård ansluter sig visar på möjligheterna med FCR och att det passar många elkonsumenter, oavsett bransch. Vattenfall har ett tydligt mål om att möjliggöra ett fossilfritt liv och frekvensreglering är en av flera lösningar där kunderna själva aktivt kan medverka. Genom att upprätthålla balansen i nätet bidrar kunden till ett hållbart samhälle och möjliggör alltmer fossilfri el i kraftsystemet, och får dessutom betalt för det. En win-win situation för både kund och klimat, säger Filippa Kjaerboe, Head of Power Management på Vattenfall.
Påverkar inte plantorna
Eftersom plantorna är sårbara för stora temperaturförändringar gäller det att odlingarna inte påverkas om elen tillfälligt stängs av – sex timmar utan värme innebär att hela odlingen kan frysa ihjäl.
– Vid behov har vi en extra elgenerator som går i gång och driver skruven till pelletspannan. Den klarar flera timmar även om det i första hand främst kommer att handla om korta stopp på bara några minuter, berättar Peter Säll.
De omfattande förberedelserna för att säkerställa ett vattentätt system har gjorts av Vattenfalls systemleverantör Sympower.
– Eftersom det krävs så noggranna tester får man räkna med att det tar minst ett halvår att komma i gång. För de tillfällen som elen stängs av har det till exempel byggts in givare som säkerställer att allt startar om i rätt ordning, säger Peter Säll.
Lönsam investering
Själva installationen kostar inget för de företag som ansluter sig till FCR. När systemet väl är i drift utgår en ersättning för den frekvensreserv som företaget tillhandahåller. Kompensationen är baserad på den kapacitet som erbjuds och på aktuella marknadspriser.
– Systemet har varit i gång en vecka, men jag skulle tro att det blir först till senhösten eller vintern som tjänsten kommer att användas. Allt går med automatik, så vi får en signal när det väl händer, berättar Peter Säll.
Han ser att de investeringar som företaget nu gjort innebär att företaget kommer att stå starka många år framöver – både ekonomiskt och ur hållbarhetssynpunkt.
– Vi är nog unika på det sättet att vi gjort så många stora investeringar samtidigt som alla bidrar till en mer hållbar energiförsörjning, säger Peter Säll.
Kabbarps Trädgård |