Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang, klimatsmart

Isolering och automatisering nycklar till grönare lager

Publicerad: 2020-05-25 Uppdaterad: 2022-05-13 kl. 13:25

lager-ehandel-energieffektivisering

I takt med e-handelns framfart måste också lagerytorna öka – ett samband som blir speciellt tydligt i den rådande pandemin. Så här blir de stora lokalerna mer klimatsmarta.

E-handelsjätten Amazon började i ett garage som en återförsäljare av böcker. I dag har man 175 gigantiska lager, så kallade “fulfillment centers”, världen över. Sammanlagt förfogar grundaren Jeff Bezos och alla hans anställda över nästan 14 miljoner kvadratmeter lageryta.

Energy Plaza har tidigare berättat att fastighetssektorn är en av de största posterna på jordens energiräkning. Lagren är en viktig del av verksamheten för många företag. Enligt en brittisk rapport kommer det att byggas omkring 57.000 nya lager världen över till år 2025, som ett svar på e-handelsboomen.

Se upp med lastportarna

Vid uppförandet av nya lagerlokaler är det lätt att tumma på energieffektiviseringen, men med några enkla grepp kan många företag minska driftkostnaderna.

Många insatser kräver ingen ytterligare investering, tipsar energiexperten Energystar. Till exempel kan många med fördel förbättra processerna kring lastportarna. En av de största energibovarna är att lämna dem öppna onödigt länge när varor lastas eller lossas.

Att tänka igenom belysningen i lokalen är ett annat effektiviseringsgrepp med låg kostnad. Vissa delar av lokalen kanske kan klara sig med färre lampor? För den som vill göra en långsiktig investering kan ett byte till LED-lampor vara en bra idé om det inte redan har gjorts. En LED-lampa använder upp till 60 procent mindre energi jämfört med en vanlig glödlampa för att återge samma mängd ljus, och har en betydligt längre livslängd.

Läs mer om innovativa sätt att utvinna energi på.

Att isolera väl kan drastiskt minska energiförlusterna. Beroende på var lagret ligger kommer lokalen att ha olika uppvärmnings- eller nedkylningsbehov, men se till att det tempererade klimatet inne i lagerbyggnaden inte påverkas av temperaturen ute.

Automatisering på uppgång

Genom att tänka på lokalens geografiska placering redan i planeringsstadiet och bygga med material av hög kvalitet kan man anpassa byggnaden efter klimatet, i stället för att försöka korrigera i efterhand.

På många lager, inte minst inom e-handeln, märks ett kraftigt växande inslag av automatisering. Kranar, skyttlar och andra robotlösningar kan hämta lådor automatiskt till plockare som står kvar vid sina arbetsstationer. Där ligger besparingen främst i minskade lönekostnader, men även energi sparas  jämfört med om plockare exempelvis åker runt på truckar, vilket annars är vanligt. Vissa lokaler automatiseras helt, så att lyset kan släckas. Och ser man lite smalare till lokalernas värmestyrning så automatiseras också den vartefter, med sparad energi till följd.

Hur går det för jätten Amazon då? Jo, man har introducerat Shipment Zero – ett initiativ för att minska sin klimatpåverkan i varuleveranserna. Ett av delmålen är att driva hela sin interna infrastruktur på energi från förnybara källor redan till 2030, och där innefattas självklart lagren. Amazon hävdar själva att man är “på god väg” att nå det målet.

Läs mer: Väderprognosen styr värmen i allt fler hus

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!