Fjärrvärme, Uppsala

Ingen corona på bygget – och inga förseningar heller

Publicerad: 2020-07-16 kl. 06:56

Ingen corona på bygget – och inga förseningar heller

I juli är det semestertider för stora delar av Sverige, men inte för Vattenfall Värmes bygge i Uppsala. Här fortsätter arbetet med oförminskad kraft – pandemi och värmebölja till trots.

– Vi har nästan varit förvånade själva – mitt i en pandemi och allt!

Det säger Ingvar Bergstedt, sitemanager vid Vattenfall Värmes bygge i Uppsala. Han förundras över att färdigställandet av det nya biobränsleverket Carpe Futurum trots omständigheterna flyter på helt enligt plan.

carpe-1

Peab har lagt grunden för anläggningen. Det arbetet är färdigt, och deras arbetare tar nu en välförtjänt semester – men det är knappast lugnt på bygget. Just nu jobbas det febrilt med att montera ihop Carpe Futurums panna, och det är huvudleverantören Andritz som håller i arbetet. På plats har man omkring 120 arbetare, och fler kommer det att bli. Om inget oförutsett sker kommer snart en elfirma från Portugal för att installera kablage.

– Merparten av underleverantörerna är utländska, mestadels från Centraleuropa. De fortsätter oförtrutet under sommaren, berättar Ingvar Bergstedt.

Hittills har man inte haft ett enda fall av virussmitta bland montörerna, men pandemin har gjort att många av byggarbetarna stannat längre tid i Sverige än vad som var tänkt. Leverantörer vill ofta rotera i manskapet, för att inte överarbeta någon. Det har varit något knepigare att få ihop det schemat i och med läget, då ingen vill åka hem på en kortvisit och tvingas missa arbetstid för att de sitter i karantän. I stället stannar de och jobbar vidare, i den mån det tillåts. Vissa har inte varit hemma på flera månader.

carpe-2

Montagejobbet har pågått sedan 9 januari i år – och arbetet har fortskridit helt utan väsentliga förseningar.

– Alla har jobbat stenhårt för att hålla tidsplanen, inte minst de utländska firmorna.

Det är en stor stålstruktur som ska sättas ihop. På transporter från kontinenten kommer delar som är upp till 26 meter långa, och som kan väga 17 ton. Dessa ska sedan resas upp, och bli en del av värmepannans väggar.

Det är bara mindre delar från England som har blivit försenade, då landet stängde ned sin produktion helt under en månads tid. Men förseningen ska inte påverka Uppsalabyggets tidsplan, menar Ingvar. Det krävs viss omplanering.

Snart inleds arbetet med att lyfta på pannans tak. Det ligger på 41 meters höjd. Montaget väntas färdigt i april nästa år. Innan dess ska en ny transformator installeras och verket spänningsättas, det vill säga elen kopplas in.

Därefter väntar så kallad “utcheckning”, då leverantörerna gradvis lämnar bygget – och sen är det dags att köra igång värmeverket. Driftstarten är planerad till årsskiftet 2021/22.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!