Publicerades: 2019-08-30 Senast uppdaterad: 2020-06-24 Lästid: 1 min
FjärrvärmeUppsala

Pellets ersätter fossilbränsle i Uppsala

Ladda ner som PDF

Leveranser av träpellets till Vattenfall Värme i Uppsala drog i gång redan under våren i år och innebär en stor minskning av mängden fossilt bränsle till anläggningen, genom att trä ersätter torv.

Vi har redan genomfört ett bränsleskifte, som gjorde slut med det mesta av Vattenfall Värmes användning av fossilt bränsle vid anläggningen i Uppsala.

Under vinterhalvåret behöver det produceras mer värme än vad avfallsförbränningen räcker till för och då har det eldats framför allt torv i kraftvärmeverket. Med kommande eldningssäsong är det slut på anläggningens torvinköp.

Bygget av den stora biobränslepannan Carpe Futurum, som ska tas i drift 2021, är i full fart på Vattenfall Värmes område i Boländerna i Uppsala.

torv-containrarcarpe-futurmSkiftet från torv, som levererats i containrar, märks på området. När Googlekartans bild togs härom året var Vattenfall Värme-områdets nordöstra hörn ett containerupplag för torvreserven. Nu har det kunnat frigöras för byggstarten av den stora biobränsleanläggningen Carpe Futurum. (Foto: Google/PEAB)

(Foto i topp: Alexander Kristofersson)

Fossilfritt Uppsala

Allt om Vattenfalls investeringar för ett fossilfritt Uppsala

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.