klimatsmart, Fjärrvärme, London

Storbritanniens största fjärrvärmenät redo att byggas

Publicerad: 2020-06-24 kl. 06:22

Storbritanniens största fjärrvärmenät redo att byggas

Vattenfall har fått i uppdrag att installera och driva Storbritanniens hittills största fjärrvärmenät. Det rör sig om värmeförsörjning till 6 700 bostäder samt kommersiella lokaler i ett nytt fastighetsutvecklingsprojekt i norra London.

Det är fastighetsutvecklaren Argent Related som planerar att bygga kontorsytor för över 25 000 personer, tusentals bostäder, affärer och restauranger i området Brent Cross i Barnet, norr om London. Ett krav bolaget hade på sig för att få utveckla området var att energiförsörjningen skulle vara hållbar och energieffektiv. Valet föll då på att låta Vattenfall bygga och driva ett fjärrvärmenät på platsen. Nätet kommer att bli Storbritanniens hittills största. 

– Det här betyder att vi nu etablerar oss som fjärrvärmeleverantör i Storbritannien. Den brittiska regeringen satsar stort på att fasa ut fossila bränslen och ser fjärrvärme som en nyckelteknologi. Det är en mycket spännande marknad som vi nu på allvar kliver in i, säger Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfalls fjärrvärmeverksamhet i Sverige. 

Framtidens val för europeiska städer

Storbritannien har länge varit beroende av fossila bränslen för sin energiförsörjning, men precis som många andra europeiska länder vill man nu fasa ut dem. Fjärrvärme är ett kostnadseffektivt och snabbt sätt att ställa om en stad till återvunna och förnybara bränslen. Svenska städer värms till över 90 procent av fjärrvärme, medan siffran ligger på 30 procent i Berlin och i Amsterdam är den ännu lägre.

– Vi ser mycket goda förutsättningar för utbyggnaden av fjärrvärmen i Europa. I Nederländerna har regeringen beslutat att fasa ut den naturgas som värmer över 90 procent av hushållen. Här hoppas vi självklart att fjärrvärme kommer in som den klimatsmarta ersättaren.

Minimal klimatpåverkan

Fjärrvärmenätet som planeras vid Brent Cross i norra London kommer att ha värmepumpar på åtta megawatt plus elpannor. Det kommer att leverera 75 procent av områdets totala värme- och varmvattenbehov. Vattenfall Värme ska stå för planering, installering och drift av nätet, som ska tas i drift under 2023.

– Genom att värma byggnaderna med fjärrvärme baserade på högeffektiva värmepumpar så blir det möjligt att expandera området med minimal klimatpåverkan. Vi ser projektet som en plattform för ytterligare tillväxt inom koldioxidfria energilösningar, säger Ulrika Jardfelt.

Läs mer om London-avtalet mellan Vattenfall och Argent Related här och här

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!